Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Nemes Z. Márió az idei Sziveri-díjas

2015. március 23. 20:30
A díjat a Magyar Napok keretében Porga Gyula polgármester adta át hétfő este a Pannon Egyetem aulájában.

Sziveri János költő az egykori újvidéki Új Symposion folyóirat főszerkesztője volt. Utóélete szorosan kapcsolódik Veszprémhez, hiszen számos barátja és alkotó társa települt át Délvidékről a városba, ahol Ex néven folytatódott az egykori folyóirat. Előbb intézetet, majd 1992-ben díjat neveztek el az 1990-ben elhunyt költőről, amit minden évben egy fiatal tehetségnek adnak át Veszprémben.

Idén a pápai Nemes Z. Márió kapta az elismerést, laudációját a nemrég József Attila-díjat kapott költő, Fenyvesi Ottó tartotta meg: „Amikor 2000 környékén az akkor még 18 éves Máriótól megkaptam az első verseit, éreztem, hogy egyedi hangfekvésű fiatal tehetségről van szó. Márió ma a magyar kortárs költészet egyik meghatározó szerzőjévé nőtte ki magát. Költői magánmitológiát gyárt, amelyeken keresztül a személyes tartalmak közvetítődnek. Verseiben és horror-meséiben semmilyen észlelést nem hajlandó kizárni azzal az ürüggyel, hogy túl közönséges, vagy durva. Nemes Z. szerint a művészetnek képesnek kell lenni mindennek a feldolgozására. Számára a művészet a radikális szabadság élménye."

Fenyvesi OttóFenyvesi Ottó

Nemes Z. Márió az úgynevezett Telep csoport költészeti műhely tagjaként robbant be a magyar költészetbe. Első verseskötete 2006-ban Alkalmi magyarázatok a húsról címmel látott napvilágot. Második verseskötete Bauxit címmel 2010-ben jelent meg. 2011-ben Macsovszky Péter fordításában Ruka V Stene (Kéz a falban) címmel szlovák nyelvű verseskötete jelent meg a pozsonyi Ars poetica könyvkiadó gondozásában. 2012-ben megkapta a Nemzeti Kulturális Alap alkotói ösztöndíját. 2013 és 2014 között kilenc hónapot töltött posztdoktori kutatóként Berlinben DAAD-ösztöndíjjal. Harmadik verseskötete A hercegprímás elsírja magát címmel 2013-ban jelent meg. 2014-ben ismét elnyerte a Nemzeti Kulturális Alap alkotói ösztöndíját, illetve Solitude-ösztöndíjat kapott, továbbá Horváth Péter irodalmi ösztöndíjra jelölték és A preparáció jegyében címmel megjelent első tanulmánykötete is.

Nemes Z. MárióNemes Z. Márió

Sziveri-díjasok még: 1992 Babics Imre; 1993 Háy János; 1994 Zudor János; 1995 Fekete Vince; László Noémi, Orbán János Dénes, Sántha Attila; 1996 Sebők Zoltán; 1997 Hizsnyai Zoltán; 1998 Szerbhorváth György; 1999 Kécza András; 2000 Szálinger Balázs; 2001 Mezei Kinga; 2002 Balogh Robert; 2003 Lábass Endre; 2004 Csehy Zoltán; 2005 Lovas Ildikó; 2006 Virág Zoltán; 2007 Mátis Lívia (posztumusz); 2008 Danyi Zoltán; 2009 Győrffy Ákos; 2010 Orcsik Roland; 2011 Kollár Árpád; 2012 Aaron Blumm (Virág Gábor); 2013 Lanczkor Gábor; 2014 Bencsik Orsolya.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.