Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bottropi diákok Veszprémben

2015. március 25. 10:42
A németországi testvérváros diákjait Porga Gyula fogadta szerda reggel a Városházán.

A Lovassy Gimnázium angol nyelvű diákcsere-programjának köszönhetően a bottropi Vestisches Gymnasium tanulói idén is ellátogattak Veszprémbe. Szeptemberben a magyar diákok jártak Németországban.

A 16 éves bottropi diákok családoknál szálltak meg. Pár napos ittlétük alatt veszprémi és környékbeli nevezetességekkel ismerkedtek meg, de ellátogattak a fővárosba is. Szerda reggel Porga Gyula polgármester fogadta őket a Városházán, aki a város jelenéről beszélt nekik. Szó esett a város kulturális gazdagságáról, az állatkertről, híres veszprémiekről, a kézilabdázóinkról, és az atlétikai klubról is. Kiemelte: a városban a veszprémi összetartó közösségre a legbüszkébb.

A diákok kérdezhettek is a polgármestertől. Egyiküket a Veszprém és Bottrop közti testvérkapcsolat érdekelte. Porga Gyula kifejtette, hogy a két város 1988-ban kötötte meg a testvérvárosi kapcsolatot, ami akkoriban azért számított különlegesnek, mert Magyarország akkor még a keleti blokkhoz tartozott, Bottrop pedig egy nyugat-németországi város volt. A partnerkapcsolat alapja először egy veszprémi székhelyű és egy bottropi bányavállalat szakmai kapcsolata volt, ami később annyira erősnek bizonyult, hogy a város vezetői is megállapodtak abban: összekapcsolják jövőjüket.

Bottrop

​A 119 000 lakosú Bottrop a szénbányák mellett textil- és mechanikai eszközök gyártásáról, valamint kémiai anyagok és kátrány előállításáról volt nevezetes. Bottrop napjainkban rendelkezik a világ leghosszabb elágazás nélküli autópálya-szakaszával, ezért sok nagy sebességű jármű tesztelése folyik a városban. A város egyik jelképének számít a hatalmas tetraéder, amely szénbányák törmelékeiből készült, 50 méter magas. A város másik nevezetessége Németország egyik legnagyobb vidámparkja, a Movie Park Germany. Bottrop szintén híres még a hatalmas fedett pályás sípályáról, az Alpincenterről.

BottropBottrop

Porga Gyula elmondta: május elején a bottropi polgármester érkezik Veszprémbe, akivel a tervek szerint egy újabb baráti záradékot kötnek, megerősítendő a két város közti kapcsolatot.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. ma 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.