Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bemutatták a Veszprémfest fellépőit

2015. március 30. 10:25
Sajtótájékoztatón mutatták be az idei VeszprémFest programját a megyeszékhelyen.

Két új helyszín jelenik meg a programban. A nagyszínpadon július 15-18 között lesznek koncertek, ebből három a várban, egy az Arénában. Megjelenik a FestGarden július 16-18 között a História Kertben. Idén is lesz Rozé Rizling Jazz napok július 10-19 között. Július 18-án a Kolostorban, 17-én és 18-án pedig FestPresszó néven az Expresszóban is lesz program.

A július 15-én fellépő Roger Hodgson, a Supertramp énekesének szereplése már hónapok óta köztudott, decemberben a jegyek értékesítése is megkezdődött.

Roger Hodgson vezetésével a Supertramp világhírű rockcsapattá vált, több mint 60 millió eladott lemezzel a hátuk mögött. Csak Kanadában a “Crime of the Century” és a “Breakfast in America” albumok gyémántlemezzé váltak: azaz minden 15. kanadai rendelkezik mindkét albummal. A kiugróan sikeres “Breakfast in America” a világ számos országában első helyre került, és maradt is a listák élén egy éven át - az eladott 20 millió példánynak köszönhetően minden idők egyik legkelendőbb albumává válva.

1983-ban, a “Famous Last Words” album megjelenését és egy mega-turnét követően Roger feloszlatta a Supertrampet. Belső érzéseire hallgatva az egyszerű, természetes életet választotta, családjával és spirituális értékeit követve. Épített otthon egy komoly hangstúdiót, így folytathatta a zeneszerzést és közben együtt lehetett felnövekvő gyermekeivel. Első önálló albuma, az “In the Eye of the Storm” 1984-ben jelent meg, és nemzetközi sikerré vált, melyet több mint 2 millió példányos eladása is jelez.

Roger ma mind nyilvános, mind privát koncerteken fellép, különböző felállásban – szólóban, kísérő zenekarral és szimfónikus zenekarral is. Legújabb, “Classics Live” című lemeze a 2010-es világturnéján rögzített előadásainak látványos gyűjteménye.

Július 16-án a Kool & the Gang lép a várszínpadra.

A Kool & the Gang világszerte több mint 70 millió albumot adott el, és három generáció zenei világára bírt jelentős hatással. Mindezek mellett, olyan számoknak köszönhetően, mint a Celebration, a Cherish, a Jungle Boogie, a Summer Madness és az Open Sesame, nyertek két Grammy-díjat, hét American Music Awardsot, jegyeztek huszonöt Top 10 listás R&B slágert, kilenc Top 10 pop slágert és harmincegy arany, illetve platina albumot. Az elmúlt több mint 40 éveben a Kool & the Gang folyamatosan játszott, hosszabb ideig, mint bármelyik együttes az R&B történetében. Bombabiztos funk és jazzy előadásmódjuk minden idők leginkább mintául szolgáló együttesévé avatta őket.

Dee Dee Bridgewater július 17-én lép fel, őt Irvin Myfield és a New Orleans Jazz Orchestra társaságában láthatjuk.

Négy évtizedet és számtalan területet felölelő karrier áll a Grammy- és Tony-díjas jazzóriás, Dee Dee Bridgewater mögött, aki top vokalistákkal alkotott egyedi műfaji zsinórmértéket, s aki ez idő alatt megingathatatlan hittel haladt a klasszikus jazz megújításának útján. A rendíthetetlen utazó, felfedező, úttörő és hagyományápoló, háromszoros Grammy-díjas művész 2011-ben a legjobb énekes jazz album kategóriában az Eleanora Fagan (1915-1959): To Billie With Love From Dee Dee című albumért nyert Grammyt.

A 36 éves, kétszeres Grammy- és Billboard-díjas Irvin Mayfield munkásságát 15 album jelzi. Alapító művészeti igazgatója a New Orleans Jazz Orchestrának, és jelenleg ugyancsak jazzművészeti igazgatóként dolgozik a Minnesota Orchestra mellett, továbbá a University of New Orleans professzora, illetve a New Orleans Jazz Institute igazgatója.

A New Orleans Jazz Orchestra hitvallása: a jazz segítségével jobbá tenni az életet, megváltoztatni a környezetet és kiteljesíteni a szellemet a szépség, az igazság és a szeretet által. A NOJO fellépett Amerika minden jelentős színpadán és klubjában, és megszervezte New Orleans történetének első helyi, jeggyel látogatható jazz koncertsorozatát.

A zárónapon, 18-án Emeli Sandét láthatjuk az Arénában.

Emeli Sandé évek óta meghatározó szereplője a popiparnak, jelenleg David Guettával készített dalával szerepel a slágerlistákon.

Vidéki skót környezetből származik. Tíz éves korától a zongora a hangszere és zeneszerzői eszköze. Hangjával pedig még korábban felhívta magára a figyelmet. A jobb keze alkarjára teljes hosszában a festő Frida Khalo-t tetováltatta – egy egyszerű, egyenes gondolkodású művésznőt.

“Még mindig egy Joni számból táplálkozom, noha már 25 éves” – mondja magáról Sandé. “Ez a legfőbb és legfontosabb dolog a számomra. Nem nagyon érdekel, hogy a zeném milyen kategóriába tartozik, de azt nem szeretném, ha túl fellengzős lenne. Nem akarom meghatározni, hogy kikhez szólok, de szeretném, ha elismernének.”

Az őszinte, kendőzetlen érzelmekben hisz. “Így lehet ezt a legjobban csinálni. Ha valami túl okosat akarok írni, az sosem működik. A ‘Kill The Boy’ olyan ötlet volt, ami elsőre az eszembe jutott. Ha egy számon egy napnál tovább kell dolgoznom, azt inkább hagyom. Minden, ami jó, az igazán spontán.”


A História Kertbe megálmodott FestGarden helyszínen július 16. és 18. között élvezhetjük a jazz ütemeit. Itt 16-án Mike Stern és Didier Lockwood áll színpadra, 17-én Jack de Johnette chicagói jazzdobossal találkozhatunk, 18-án pedig Carmen Souza és Theo Pascal érkezik Veszprémbe.

Július 18-án az Ex-A.E. Bizottság költözik a Kolostorba, ahol feLugossy Lászlóval, az ef Zámbó Happy Dead Banddel és a Wahorn Airporttal találkozhatunk.

Az Expresszóban a fiatalabbakat próbálják megszólítani a FestPresso rendezvényekkel. Pénteken az Utcazenéről már sokaknak ismerős svéd Movits! Zenekar, szombaton pedig a román Moonlight Breakfast elektroswing banda szórakoztatja a megjelenteket.

Jegyeket április elsejétől lehet vásárolni.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.