Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A magyar sonkákat preferálják

2015. április 3. 19:17
A húsvét kihagyhatatlan kelléke a sonka. A főleg minőségi termékekkel foglalkozó Chianti Delicateban néztünk ismét körül, ők mivel készülnek az ünnepre.

A nem csak a sonkákról híres ínyencbolt húsvét előtt tartósítószer-mentes, igazi házi füstölésű sonkákkal készül a betérő vásárlóinak. Tavalyhoz képest kétszer annyi magyar sonkát rendeltek a nemesvámosi Nagy Gábor sonkakészítőtől, és egy másik Káli-medencében élő termelőtől, hiszen kezd elterjedni az a trend, hogy az emberek egyre inkább a minőségi, és a hazai sonkákat fogyasztják – mondta Martonosi Zsolt a Chianti étterem vezetője. A magyar sonkák mellett természetesen a Pármai, a Toszkán és a San Daniele sonka is megtalálható a palettájukon.

„Az általunk árusított magyar füstölt sonkák közül vannak olyanok, amelyek a hasonló ízvilágú olaszországi minőséggel vetekednek. Van összehasonlítási alapunk, hiszen folyamatosan kóstolunk olasz sonkákat, nemrégiben még személyesen is kiutazunk értük, ott be is vásároltunk. A nagyban termelt üzemi sonkagyárak helyet mi nemet mondunk a tartósítószerre, a gyorspácolásra, a füstinjekcióra, és az állományjavítókra, ezért is esett a választásunk a két közelben élő termelőre, akik száz százalékig valódi sonkát készítenek ”- meséli Zsolt, majd hozzáteszi, partnereik inkább odafigyelést és időt szánnak arra, hogy minőségi füstölt sonka kerüljön ki a kezeik közül.

100% sonka100% sonka

Zsolt elmondta, hogy a Delicate-ban egész évben fontos elem a sonka, nem csak húsvétkor. Aki tőlük szerzi be a húst, főleg azért keresi őket, mert frissen, vékonyan szeletelve is tudják adni, ami Zsolt szerint az egyik titka annak, hogy minőséget adjanak. „Ha az emberek egy kicsit több pénzt szánnak a minőségre, - és itt nem kell horribilis összegekre gondolni - akkor világszintű sonkákat van módjuk megkóstolni, és erre a tapasztalatok alapján is egyre nagyobb igény van”- tette hozzá.

És mit ajánlanak húsvétra a sonka mellé? Például a nemrég beszerzett olaszországi kuglófokat, kézműves sajtokat, könnyű balatoni és soproni vörös és rozéborokat, kézműves söröket.

Zsolt elmondta, hogy a jövő héten a hozzájuk tartozó Baricska és Chianti étterem a baranyai Palkonyára megy főzni, ahol a Stílusos Vidéki Éttermiség tagjai egy családi hangulatú gasztro-pikniken vesznek részt, melynek témája a húsvét lesz. Ott a fentebb említett vámosi sonkát medvehagymás zsendicével fogják hideg előételként kínálni.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.