Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

A leszokás útján

2015. április 8. 10:21

Egy nap híján húsz napja nem gyújtottam rá. Azt nem írhatom, hogy leszoktam, hiszen bármikor visszaeshetek. Az elmúlt időszak bizonyította, hogy az akaraterő a legfontosabb tényező a leszokáshoz.

Péntek délután van. Zenekarommal Pestre készülődünk koncertezni. Amióta elkezdtem a leszokást tudtam, hogy ez az este sarkallatos pontja lesz a folyamatnak, hiszen ebben a csapatban többségben vannak a dohányosok. Cuccok bepakolva, mindenki a kocsiban. Alig utazunk pár kilométert és az első sörös dobozok jól ismert sziszegése hallatszik. Ezzel még nincs is semmi gond, azonban dohányosként tudom, hogy nincs sör cigi nélkül. A srácoknak sincs szóval hirtelen szinte mindenki rágyújt mellettem a zárt kisbuszban és itt jön a meglepetés. Ahelyett, hogy sóvárogva passzívdohányoznék kellemetlennek érzem az illatát. Ez eddig egyáltalán nem foglalkoztatott, most viszont kifejezetten zavart.

fotó: epedent:hufotó: epedent:hu

A másik nehezítő tényező az alkohol. Ahogy korábban írtam, a dohányosok képtelenek meginni egy sört, vagy egy fröccsöt anélkül, hogy ne gyújtsanak rá. Ezzel én is tisztában voltam, ezért amióta nem cigizek egy korty alkoholt nem ittam. Egészen mostanáig. Őszintén szólva azt hittem, hogy ez lesz a legnehezebb, ezzel szemben szinte gyerekjáték volt.

Összegezve azt gondolom, hogy képes vagyok teljesen letenni a cigarettát. Közel húsz nap után még nagyon az út elején járok de a pozitív hatása már most rengeteg van. Egy kis motiváció a leszokáshoz:

Az utolsó szál cigi után:

20 perc múlva:

A vérnyomás és a pulzusszám normalizálódik, melegszik a keze és a lába, mert javul a vérkeringése a végtagjaiban.

8 óra múlva:

A vér nikotin és szénmonoxid szintje a felére csökken, az oxigén szint normalizálódik. A szívinfarktus kockázata csökkenni kezd.

24 óra múlva:

A tüdő kezd tisztulni, az ízlelés és a szaglás jelentősen javul.

72 óra múlva:

A légzés könnyebb lesz, megkezdődik a légutak feltisztulása. Nő a szervezet energiaszintje.

3 hónap múlva:

A köhögés, a zihálás és a légzési nehézségek csökkennek, vagy teljesen megszűnnek, a tüdőkapacitás lényegesen javul. Az íny megbetegedései jelentősen csökkennek.

1 év múlva:

A szívroham kockázata a dohányosokkal összehasonlítva, mintegy felére csökken.

10 év múlva:

A tüdőrák kockázata a dohányosokénak a felére csökken, azonos lesz azokéval, akik soha nem dohányoztak. A csontritkulás veszélye is csökken.

15 év múlva:

Már nincs különbség a leszokott dohányos és a nemdohányzó között az egészségi veszélyek és a korai halálozás tekintetében.

Csepely Máté

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.