Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Tavaszodik az állatkertben is

2015. április 9. 12:16
A tavasz a szerelem időszaka, szoktuk mondogatni. Nincs ez másképp az állatkertben sem, ahol több kifutóban is apróságok születtek.

A meredek domboldalon élő sörényes juhoknál ikrek láttak napvilágot. A fejletten születő kicsik hamar lábra állnak – ilyen domborzati viszonyok között más választásuk nem is igen akad –, és beilleszkednek a szigorú hierarchiában élő csapatba.

Öt gidával bővült az indiai antilopok családja. A természetben ezek az állatok elrejtik kicsinyeiket, amíg elég erősek nem lesznek, hogy egész nap tudják tartani a lépést a csordával. Az állatkertben is megfigyelhető, hogy a kicsinyek türelmesen várakoznak a kifutó egy-egy biztonságosnak tűnő pontján, míg anyjuk visszamegy értük.

A pettyes szarvasoknál két kicsit láthatnak a látogatók, és akinek szerencséje van, az a kengurumamák zsebéből kikandikáló kölyköket is szemügyre veheti. A kenguruk esetében a 30 napos vemhesség után egy mindössze néhány centis kis apróság jön világra, aki a biztonságos zsebben rejtőzve vészeli át élete első hónapjait. Nagyjából egy évig nagyrészt odabent tölti idejét, és később is visszamászik, amíg a zseb mérete azt lehetővé teszi.

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.