Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A világ leglátványosabb metrómegállói

2015. április 23. 11:14 // Forrás: BBC
A BBC Culture összegyűjtött néhány látványos metrómegállót a világ minden tájáról.

A természetes fényeket leglátványosabban a Formosa Boulevard megálló hasznosítja a tajvani Kaohsziungban. A megálló központi látványelemét, az alábbi képen is látható ólomüveg Fénykupolát Narcissus Quagliata tervezte, és ez a világ legnagyobb ilyen installációja.

Nem spóroltak a moszkvai Komsomolskaya megálló tervezésekor. A hatalmas csarnokban korinthoszi oszlopok tartják a boltíves mennyezetet, amelyen nyolc mozaikkép látható, mind Pavel Korin alkotása, és orosz hősöket ábrázolnak. Korint és alkotótársait Sztálin-díjjal tüntették ki az 1952-ben átadott csarnok lérehozásáért.

A legjobb falfestményeket a BBC szerint a Chilei Egyetem megállójában találjuk Santiagóban. Az egyetem több Nobel-díjas költőt is adott a világnak: Pablo Neruda és Gabriela Mistral is innen indult. A föld alatti csarnokban 1200 m2 felületen Mario Toral freskói láthatók, melyek Chile történetét elevenítik meg a spanyol hódítók érkezésétől kezdődően.

Maga felé hajlik a BBC keze, amikor a legjobb építészeti teljesítményt értékelik, szerintük ugyanis ezt a címet a londoni Canary Wharf megálló érdemli meg. Ezen az 1999-ben átadott állomáson található a filmekben leggyakrabban mutogatott mozgólépcső, ami például a 28 nappal később vagy az Igazából szerelem című mozikból is ismerős lehet.

A legművészibb megálló a stockholmi T-Centralen a BBC szerint. Stockholm megállói mind művészi látképet mutatnak, a mélyebben fekvő állomásokat pedig, amelyeket a kőbe fúrva barlangszerű állapotban hagytak, ezzel egyedi hangulatot teremtve.

A legjobb világítást a müncheni Westfriedhof kapta a BBC Culture listáján. A látvnyt Ingo Maurernek köszönhetjük, aki hatalmas lámpákat lógatott le a mennyezetről, amelyek azonban alacsony fényerővel bírnak, így a peronon kívül az alagút többi része sötétségbe borul. Ezt világítják meg sejtelmes fénnyel az acél mennyezetbe épített kék LED-ek.

A legjobb falfelületek a nápolyi Toledo állomáson vannak a szerző szerint. A katalán Oscar Tusquets Blanca által tervezett állomást 2012-ben adták át, a mozaikokat William Kentridge, a tenger alatti világot LED-lámpákkal megidéző világítást pedig Robert Wilson alkotta. Az egyik önkormányzati képviselő büszkén nyilatkozta le a New York Times-nak, hogy a helyiek mennyire szeretik és tisztelik a művészi alkotást, megnyitása óta senki nem próbálta megrongálni az állomást, ami szerinte különösen nagy szó egy olyan városban, aminek ilyen nagy tapasztalata van az önpusztításban.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.