Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megragadni a fényt

2015. május 12. 23:11
Az asztrofotózásról tartott előadást a Lovassy László Gimnáziumban Ladányi Tamás kedden.

A Lovassy a Fény nemzetközi évéhez kapcsolódó programsorozatának legutóbbi eseményén a veszprémi asztrofotós – akinek képeivel gyakran találkozhatunk a NASA fotógyűjteményében és a National Geographic weboldalán is – műhelytitkaiba avatta be az érdeklődőket.

Elmondta: az asztrofotográfia kezdetei a dagerrotípia korába nyúlik vissza, amikor először lefotózták a Holdat. A világ első asztrotájképét 1904-ben Steichen készítette, The Pond – Moonrise címmel. Ez a XX. század végére minden idők legdrágább fotográfiája lett.

Mára Európa lakosságának 95 százaléka elvesztette az esélyt, hogy a Tejutat láthassa a fényszennyezettség miatt. A környezetvédelem egy formája lett a fényszennyezettség elleni küzdelem, a csillagos égbolt látványának védelme. Magyarországon a Zselicben és a Hortobágyon van csillagoség-park, de itt, a Bakonyban is szerencsés helyzetben vagyunk, találhatunk tiszta, sötét helyeket.

Beszélt a technikai feltételekről is. Megtudhattuk, hogy az analóg fényképezőgépek alkalmasabbak voltak csillagíves képek készítésére, ugyanis hosszú órákon át tartó expozíció hatására sem zajosodott a kép, míg a digitális technológiával ehhez egy perc is elég. Hosszabb expozíciót csak fél-egyperces felvételek sorozatából lehet összeállítani.

„Fontos számomra, hogy természettudományos vagy oktatási szempontból is értelmezhetők legyenek a képeim, azokra egy sztorit is fel kell építeni, hogy elmesélhetők legyenek.”

A Lovassy Gimnázium koordinálta a Fény Évéhez kapcsolódó eseményeket a megyében, és ők hirdették meg azt a diákoknak szóló fotópályázatot is, melynek eredményeit előadása után Ladányi Tamás hirdette ki. A harmadik helyezett Auerbach Máté, a második Kamondy Katalin, a győztes pedig Isztl János lett. A legjobb pályamunkákat Ladányi asztrofotóival együtt kiállították az iskola aulájában.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.