Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Obinitsa, a Finnugor Kulturális Főváros

2015. június 1. 20:12
Év eleje óta a 135 lakosú észt falu viseli a Finnugor Kulturális Főváros címet.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Finnugor Kulturális Főváros címre pályázik Veszprém, aminek elnyerése esetén a finnugor kapcsolatok erősödése mellett a turisztika fejlődését is várná a városvezetés. A cím céljairól és a Veszprémi Magyar-Finn Egyesületről hétfőn megjelent interjúnkban olvashatnak részletesebben.

A Finnugor Kulturális Főváros címre falvak, városok, illetve megyeszékhelyek is pályázhatnak, kivéve az államalkotó finnugor nemzetek fővárosait, illetve Moszkvát. A pályázóknak egy esztendőt kitöltő programsorozatot kell összeállítaniuk, mivel esetleges győzelem estén egy teljes évig viselhetik a Finnugor Kulturális Főváros titulust.
A 2014-es pályázat elbírálásakor a döntőbe jutott három település közül a második helyet Veszprém, az elsőt pedig az észt Obinitsa település szerezte meg.

A finnugorságról megoszlanak a vélemények, ám annyi bizonyos, hogy a nyelv az uráli nyelvcsalád nagyobbik csoportja. Ide 15 élő és 2 holt nyelv tartozik, melyek egymással bizonyos rokon vonásokat mutatnak a szerkezetüket és az alapszókincsüket tekintve. Az is biztos, hogy a finnugor nyelveket mintegy 24 millió ember beszéli a Kárpát-medencében, valamint Észak-Európa, Kelet-Európa és Nyugat-Szibéria hatalmas kiterjedésű területén. A legnagyobb lélekszámú finnugor népek a magyarok, a finnek, az észtek és a mordvinok.

Obinitsa és a szettuk

A Veszprémtől mintegy 1800 kilométerre fekvő észt falu az ország délkeleti csücskében fekszik, mintegy 135 lakossal (2011-es adat). A falut az ortodox vallású észt szettu kisebbség lakja. Az alábbi rövidfilm észt nyelven mutatja be, hogy mit érdemes tudni róluk.

A videóból kiderül, hogy számukra rendkívül fontos a kézműves tevékenység, különösen a fémékszerek, a kerámia- és fatárgyak, valamint a népviseletek „gyártása”, és azokon belül is a csipkék készítése.

forrás: pinterest.comforrás: pinterest.com

Szettuföld lakóiról érdemes még tudni, hogy éneklési módjukat, az úgynevezett leeló-t az UNESCO felvette a kulturális örökség-listájára. A leeló-t az óvodákban és az iskolákban is tanítják annak érdekében, hogy megőrizzék nemzeti identitásuk egy darabját.

A kulturális fővárosként gazdag programkínálatot kell nyújtania Obinitsának, így 35 nagyobb rendezvényt terveztek az idei évre. A honlapjukat végigböngészve olyan programokat találunk, mint az augusztusi királyválasztás, finnugor filmfesztivál, szettuföldi kávézók napja, tradícionális szettu-húsvét, de szentelnek egy pár napot a már korábban említett szettu-csipkék bemutatására is. A Sõir nevű sajtjuk bemutatását is megszervezték, de a színművészetüket is be kívánják mutatni, emellett lesz egy szettu nyári egyetem nevű rendezvényük is.

Obinitsa-Forrás:wikimedia Obinitsa-Forrás:wikimedia

A tavalyi döntő után Aranyi Péter (2014-ben hazánkat képviselő zsűritag) 2015-ben a következőképpen fogalmazott Veszprém város pályázatával kapcsolatban: „Tavaly első ízben Veszprém város is indult a pályázaton, mely példátlan profizmussal összeállított koncepciót nyújtott be.”

Ebből kiindulva talán joggal lehetünk bizakodóak, és reméljük, idén sikerült egy olyan pályázatot összeállítani, amelynek benyújtása után akár előrébb léphetünk, hogy 2016-ban elmondhassuk magunkról: Finnugor Kulturális Főváros vagyunk. Ha így lesz, valószínűleg tovább színesedik a város amúgy sem szürkének mondott programkínálata. Július 31-én kiderül.

Ge. Á.
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.