Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Itt A marsi első előzetese

2015. június 9. 9:46
Az év egyik leginkább várt filmje lesz A marsi... pardon, A mentőexpedíció (aki ezt a magyar címet adta, valószínűleg nem olvasta a könyvet...). Közzétették az első előzetest.

Az év végén mozikba kerülő film Andy Weir regénye alapján készült. A könyv az utóbbi évek legzseniálisabb scifije, rengeteg humorral, öniróniával, és mindeközben végig ragaszkodik ahhoz, hogy valósághűen ábrázolja az eseményeket.

A történet a nem túl távoli jövőben játszódik, amikor az ember már eljutott a Marsra, de még csak az első lépéseket teszi meg a vörös bolygó felszínén. Az egyik expedíciót azonban hat nap után félbe kell szakítani egy homokvihar miatt. A legénység elhagyja a bolygót, ám maguk mögött hagyják a halottnak hitt Mark Watney-t. Csakhogy Watney - akit a filmben Matt Damon játszik majd - mégis túlélte a homokvihart, és szembesül azzal, hogy egyedül maradt az egész bolygón, nem tud kapcsolatba lépni a külvilággal és legjobb esetben is négy évbe telik, mire újra emberek érkezhetnek a Marsra. Addig is túl kellene élni valahogy.

A legjobban talán a Financial Times kritikája foglalta össze a történetet egyetlen képletben: A marsi szerintük nem más, mint a Robinson Crusoe és a Gravitáció találkozása - és valahol igazuk is van.

Mindig félek olyan filmeket megnézni, amiket egy regény alapján készítettek, az én tapasztalatom az, hogy a film szinte soha nem képes közelébe sem érni a könyv színvonalának. A marsi esetében azonban van remény, már csak azért is, mert a történet nagy részében Watney egyedül van, monológokat mond, vagyis adja magát a lehetőség, hogy egy az egyben felolvassák a könyvet úgy, hogy erre egy érdekes, izgalmas filmet építsenek fel.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.