Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

Csipesz? B-vitamin? Kullancs-kisokos

2015. július 6. 13:28 // Forrás: Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály
A Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának tájékoztatója részletesen elmagyarázza, milyen betegségeket terjesztenek a kullancsok, mit kell tenni, ha vérszívót találunk a bőrünkbe fúródva és hogyan előzhetjük meg a kellemetlen találkozást?

A kullancsfélék családjába világszerte mintegy 700 ismert fajt sorolnak. Viszonylag nagytermetű (1-6 mm) ízeltlábúak, amelyek elsősorban madarak és emlősök, kisebb arányban hüllők, vérszívói.

Hol és mikor találkozhatunk velük?

A közönséges kullancs hazánkban is gyakori. Legnagyobb számban az erdőkben (pl. gazdag aljnövényzetű gyertyános-tölgyesekben), valamint egyéb, bokros-fás, sűrű aljnövényzetű területeken fordul elő. Itt a legkisebb a hő- és páratartalom-ingadozás (amely a kiszáradásra rendkívül érzékeny kullancs szempontjából kulcsfontosságú), valamint a legtöbb potenciális gazdaállat (különféle erdei emlősök, madarak) is itt található. Magyarországon elsősorban a Dunántúl és az Északi- középhegység területe fertőzött.

Városi környezetben is előfordul,

különösen az összefüggő növényzettel borított kisebb-nagyobb területeken, parkokban, családi házak kertjeiben, a magas fűvel benőtt, elhanyagolt területeken és a települések határában. A kertekbe a háziállatok, elsősorban a kutyák (macskák), különböző madarak és vadon élő kisemlősök révén kerül be.

A kullancsok aktivitása szezonális, érési ciklusuknak megfelelően a legtöbb megbetegedés áprilistól júniusig terjedő időszakban illetve szeptemberben következik be.

Hogyan előzhetjük meg a kullancscsípést?

A kullancsok elleni védekezés egyik legfőbb eleme a zárt (hosszú ujjú, hosszú szárú, bakancsba, zokniba tűrt, lehetőleg világos színű) ruházat viselése erdei kirándulások alkalmával, valamint a kullancsriasztó szerek alkalmazása. A kullancsencephalitis megelőzése érdekében a tehén-, juh- és kecsketej forralása elengedhetetlen követelmény.

A kullancsok hatékony és megbízható távoltartására kizárólag a kémiai úton ható vegyületek (elsősorban a dietil-toluamid) alkalmasak. A B-vitamin (akár tapasz formájában, akár tablettaként szedve) a vérszívó ízeltlábúak, így a kullancsok riasztására alkalmatlan! A különféle formájú (hajtógázas/pumpás aeroszol, krém, folyadék, gél, kendő) kullancsriasztó szerek a használati utasításban megadott módon, a csípés veszélyének kitett szabad bőrfelületre vagy a ruházatra juttatva a kullancs bőrbefúródását meggátolják, vérszívását megakadályozzák.

A fertőző betegségek átvitelének megakadályozásához legfontosabb a bőrbe fúródott kullancs mielőbbi felfedezése (kullancsvizit) és azonnali eltávolítása. Ehhez gondosan át kell vizsgálni azokat a bőrfelületeket, elsősorban a hajlatokat és a deréktájékot, ahová a kullancsok előszeretettel befúrják magukat. Mivel az imágó a vérszívás megkezdésekor anyajegyre is hasonlíthat, ezért figyelmes keresésre van szükség.

Mi a teendő, ha kullancsot találunk a bőrünkben?

A bőrben rögzült kullancsot az észlelést követően

késlekedés nélkül el kell távolítani,

ehhez legalkalmasabb egy vékony hegyű csipesz, amellyel a kullancsot a bőrhöz minél közelebb foghatjuk meg, anélkül, hogy az utótestét összenyomnánk. A megragadott kullancsot határozott mozdulattal húzzuk ki a rögzülési pontból.

A bőrből történő eltávolításukhoz speciális eszköz is alkalmazható (pl. kullancseltávolító kanál), de szükség esetén két körmünk közé fogva, gyengén csavaró mozdulattal is kihúzható a kullancs. A sebet, ha lehetőség van rá, langyos, szappanos vízzel öblítsük le. Előfordul, hogy a kullancs kiemelésekor a bőrben marad a sebben apró, visszahajló horgocskákkal rögzült szájszerv. Azonban ez már a kórokozó-átvitel szempontjából veszélytelen; ha nem tudjuk kivenni, idővel magától kilökődik a bőrből. Célszerű a befúródott kullancs helyét és eltávolításának idejét a naptárba feljegyezni, hogy az esetleges betegségtünetek megjelenésekor az orvost tájékoztathassuk a kullancscsípés időpontjáról.

Milyen betegségeket terjesztenek a kullancsok?

Hazánkban a két legfontosabb emberi betegség a kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás (encephalitis) és a Lyme-kór.

Az agyvelőgyulladás 7-14 napos lappangási időt követően általában enyhe tünetekkel kezdődik: fejfájás, izomfájdalom, rossz közérzet, étvágytalanság, émelygés, hányinger, láz kíséretében, majd a panaszok átmenetileg megszűnnek. Pár nap elteltével azonban egy újabb, lázzal és a központi idegrendszer gyulladásával (rossz közérzet, magas láz, erős fejfájás, a nyak merevsége, hányás, tudatzavar, izombénulás) járó szakasz kezdődik, amely kórházi ellátást és esetenként intenzív kezelést igényel. A központi idegrendszeri érintettség fokától függően előfordul, hogy a beteg maradványtünetekkel (pl. izombénulás) gyógyul.

A kullancsok által közvetített agyvelőgyulladás megelőzésére

rendelkezésre áll gyermekek és felnőttek részére a védőoltás.

Az alapimmunizálás több hetet vesz igénybe, ezért az oltást célszerű a téli, kora tavaszi hónapokban megkezdeni. A hosszantartó védettség biztosítása érdekében 3-5 évente emlékeztető oltásra van szükség. A védőoltás vény- és térítésköteles, az oltással kapcsolatban tanácsot, felvilágosítást a háziorvos, házi gyermekorvos adhat.

A Lyme-kór nagyon változatos tünetekkel és kórlefolyással jár, legjellegzetesebb, az esetek 60-80%-ában előforduló vándorló bőrpír (erythema migrans), amely általában 7-10 napos (de minimum 48 órás) lappangási idő után, a csípés helyén jelentkezik. A bőrelváltozás mindig kis kerek folt formájában kezdődik, majd a széli részeken terjedve, középen halványulva, gyűrűt formál. A bőrjelenséget enyhe helyi fájdalom, égő érzés, ritkán viszketés kísérheti, de felléphetnek egyéb tünetek is (pl. magas láz, gyengeség, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, esetleg nyirokcsomó-duzzanat). Igen ritkán a fertőzés idültté válhat és a kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt betegeknél napokkal, hetekkel, esetleg hónapokkal a kullancscsípés után idegrendszeri, mozgásszervi vagy a szívet érintő szövődmények (zsibbadás, végtagfájdalom, perifériás ideggyulladás, szívpanaszok) jelentkezhetnek. A betegség megfelelő adagban és ideig szájon át alkalmazott antibiotikummal jól gyógyítható, védőoltással viszont nem előzhető meg.

vehir.hu
további cikkek
A kék zónák titkai, ahol bizonyíthatóan tovább élnek az emberek életmód A kék zónák titkai, ahol bizonyíthatóan tovább élnek az emberek A hosszú élet titka sokakat érdekel, és számos kutatás és véleménycikk foglalkozik a témával. Mindenki szeretne legalább száz évig élni, és talán még fontosabb, hogy életünk második ötven éve is minőségi és egészséges legyen. A „kék zónák” azok a területek, ahol az emberek között a százévesek aránya az átlagnál jóval magasabb. A green.hu annak járt utána, hogyan élnek ezeken a helyeken az emberek. 2024. augusztus 11. 3:29 Soha nem leszek olimpiai bajnok, de egyet mind elsajátíthatunk az élsportolóktól Soha nem leszek olimpiai bajnok, de egyet mind elsajátíthatunk az élsportolóktól Már több mint egy hete zajlik az olimpia, néhány balhé, sok szép pillanat, összességében folytonos izgatottság érzés jellemzi ezt az időszakot. És miközben otthon a kényelmes fotelből drukkolok a sportolóknak, már rég beletörődtem abba, hogy mi, akik nézzük mások teljesítményét, mi is értékesek vagyunk, mi is aktívak vagyunk, csak más-más szinten. De egy valamit (tudom, többet is…) mindenképpen megtanulhatunk a sportolóktól. 2024. augusztus 3. 23:03 Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Az országos tisztifőorvos praktikus tanácsokat osztott a TV2 műsorában a hőség idejére.  2024. július 16. 16:20 Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Nem csak a fejünk, de a közösségi média is tele van olyan mémekkel, amelyek a hétfőhöz kapcsolódó ösztönös undorunkat, szebb szóval szorongásunkat fejezik ki. Nem véletlen. Kezdődik a munka, korán kell kelni, és már reggel nyolctól csak azt várjuk, mikor lesz már újra hétvége. Biztos, hogy jó így élni? 2024. július 15. 11:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.