Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Úgy változik a dekor, ahogy az étlap

2015. szeptember 25. 17:34
A letisztult stílus állandó. Az Óváros Art Galéria képei már két éve kerülnek ki a Chianti Étterem falaira.

Évekkel ezelőtt a Chianti belső falait még a pizzéria vonalhoz közelebb álló filmplakátok díszítették, ám amikor megújították az éttermet, ezek lekerültek a falról, és a magasabb kultúrát képviselő festmények kerültek a helyükre. A 2010-ben alakult Óváros Art Galéria munkatársai zömében környékbeli festők alkotásaiból válogatva igazodnak már két éve az adott étlaphoz és az étterem színvonalához.

A Chiantiban évszaktól függően, 3-4 havonta váltanak étlapot. Most, hogy itt az ősz, az évszakhoz igazodó alapanyagok felhasználásával olyan ételeket készítenek, mint például kacsamáj Giulia ajóka-macaronnal, sütőtökkel és édesköménnyel - egészen januárig, amikor megint új étlapot írnak.

A menüsoron kívül a képek is követik az aktuális hangulatot. A falon mindig öt, főleg letisztult, harsány színektől mentes alkotás látható. Az évek során kerültek már ki olaj, pasztell és akvarell technikával készült festmények is, melyek témája a legtöbb esetben valamilyen szinten kapcsolódik a városhoz vagy a környékhez. Olyan alkotók „fordultak” eddig meg a falakon, mint Csík Richárd, Bors Ildikó, Oláh Kati, Holányi Julianna és Debreceny Zoltán, de az ajkai grafikusműhely tagjai is, Fábián László, Deák Németh Mária vagy Klaus Michael Dross.

Most épp a veszprémi Bors Ildikó és Sáska Tibor festményei lógnak a Chianti falain.

Bors Ildikó sokféle technikával dolgozik, de számára a pasztell a legkedvesebb. Érdekli a fény és árnyék játéka, az ellentétes színek egymásra hatása, emberek, ellesett pillanatok, hangulatok. Bevallása szerint szeret játszani, kísérletezni, de úgy, hogy mindig közel maradjon a természethez. Mindig Veszprémben élt, de azt vallja, hogy azóta látja szépségeit, mióta alkot.

Sáska Tibor 1950-ben született, a Baranya megyei Szalatnakon. "Természetközelség, mély humánum, korszerű, a XX. század végén is büszkén, méltósággal vállalható realizmus jellemzi munkáit, mindenféle manírt nélkülözve, lelke legbelsejéből ontva a finom cizellált színszerkezeteket, drámai feszültségük ellenére is harmóniába futó kompozícióit. Ezt tartom Sáska Tibor művészete lényegének. Aki ily módon tudja láttatni velünk a világot, nyugodt lehet afelől, hogy még mindig sokan akadnak olyanok, földgolyóbis megrontása ellen képesek tenni valamit”- írja róla Széki Patka László.

A képeket válogató Óváros Art Galéra mindig ügyelt a művészetkedvelő közönség kiszolgálására, ezért a kiállítot képeket nem csak megnézni, hanem megvásárolni is lehet. Az öt évvel ezelőtti nyitás óta folyamatosan bővítik a keramikusok és iparművészek által készített alkotásaik választékát, neves alkotók mellett tehetséges fiatalok ékszereit, egyedi kerámiáik széles választékát kínálják. Bemutatóhelyükön jelenleg Szajkó István festő alkotásai láthatók, terveik szerint pedig a közeljövőben pincegalériát is nyitnak.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.