2018. február 19., hétfő
Zsuzsanna névnap

Nem az a hős, aki győz, hanem aki nem adja fel

A Kereszténydemokrata Néppárt Veszprém Városi Szervezete szerdán megemlékezést tartott városunk 1956. november 4-i szovjet megszállásának, továbbá a forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékére a várban.

Az ünnepély a mártírhalált halt Brusznyai Árpád, újratemetéséről szóló kiállítás megnyitójával vette kezdetét, ahol Porga Gyula polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy örömteli látni, milyen sok ismerős és jó barát jelent meg, mert amíg ők életben tartják a hagyományokat, a történelem nem merülhet a feledés homályába. A polgármester továbbá köszönetet mondott Borbás Jánosnak, aki rendelkezésre bocsátotta anyagait, így téve lehetővé a kiállítást.

A rendezvény Brusznyai Árpád emléktáblájánál folytatódott. Itt dr. Rétvári Bence, államtitkár osztotta meg ünnepi gondolatait a közönséggel. Beszédében kitért arra, egy nemzetnek a saját szabadságát mindig a legszemélyesebb ügyeként kell számon tartania, a szabadság pedig nem tűrheti idegen érdekek és idegen hatalom kiszolgálását. Mint ahogy Magyarország sem tűrte. Hiszen a mondás is úgy tartja:

Nem az a hős, aki győz, hanem aki nem adja fel.

1956 a maga jelentőségében az egész világnak megmutatta a kommunizmus embertelenségét és a magyar nemzet szabadságszeretetét. Megmutatta azt, hogy ha egy nemzet maga dönthet sorsa felett, akkor nem a diktatúrát és a zsarnoki elnyomást választja.

Minden emberben van jó és rossz. Egy társadalmi berendezkedés sorsát az határozza meg, hogy mely értékekre alapoz.

Az államtitkár úr végül elmondta, mindannyian fejet hajthatunk a szabadság harcosai előtt, akiknek hagyatéka az, hogy ma bárhol a világban felemelt fejjel járhatunk.

Dr. Rétvári Bence szónoklatát a koszorúzás követte. Koszorút helyezett el az emléktábla előtt Fajd Ernő, Egressy Károly, Porga Gyula, a Munkástanácsok Veszprém Megyei Szövetsége, a Nagy Imre Társaság Veszprémi Szervezete, a KDNP Veszprémi Szervezete, a FIDESZ Veszprémi Szervezete, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, Veszprémi Szervezete, a Padányi Katolikus Iskola s végül a Mozaik Egyesület. Ezután a résztvevők helyezték el a megemlékezés virágait és mécseseit, majd hagyományosan felolvasásra került a veszprémi elesettek listája.

Az ünnepély fényét emelte verseivel Rábai Zsanett, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad képviseletében, illetve a Padányi Schola Kórus. Végül 18 órakor ökomenikus szentmise vette kezdetét melynek vendége volt Niederhoffer Zoltán református lelkész, illetve Isó Zoltán evangélikus lelkész.