Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogyan legyen egy település önellátó?

2015. november 11. 18:24
A hétvégi Bakony Expo részben családi program, részben vásár. A rendezvény előtt pénteken egy szakmai nap is lesz, melynek részleteiről az egyik társszervezőt kérdeztük.

Mindig szerettük volna, hogy a térség kis- és őstermelői meg tudják mutatni portékáikat, és közelebb tudjuk hozni őket a vásárlókhoz. Emellett azt gondoltuk, hogy ez ne csak egy piactér legyen, hanem egy kulturális és gasztronómiai programokkal fűszerezett családi hétvége - mondja Sövényházi Balázs társszervező, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnöke arról, hogy miért hívták életre immár második alkalommal a Bakony Expót.

A szombat és a vasárnap teljes mértékben a vásár és a programok napja lesz, azonban a hétvégi rendezvényt egy szakmai nap előzi majd meg. Itt a kistermelők vendégelőadóktól - többek közt NÉBIH-ből, a Földművelésügyi Minisztériumból - tájékoztatást kapnak majd a most záruló Helyi termékek éve programsorozat eredményeiről, de szó lesz majd a helyi termékek közétkeztetésben való felhasználásának fontosságáról, és a vörös húsok utóbbi időben nagy port kavaró problémájáról is.

A szakmai nap gyakorlatiasabban kíván rámutatni arra is, hogy a környék termelői milyen módokon tudnak összefogni, valamint arra is, hogy milyen pályázati lehetőségeik vannak. A szervezők nem csak a térségre gondoltak, hiszen meghívták a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legkisebb nagyközségének számító Rozsály polgármesterét is.

„Minden évben szeretnénk megszólítani a Kárpát Medence magyar lakta vidékeit is, akiket meghívunk a szakmai napra, és a piactérre is bekapcsolunk”- mondja az egyik szervező. A rozsályi polgármester, Sztojka Zoltán gyakorló gazdaként és pályázatíróként a fenntarthatóságról, és a települések önellátásáról, a munkaerő kihasználásáról fog gyakorlati példákon keresztül előadni, mindezt egy fórumbeszélgetés formájában.

„Szeretnénk, hogy a térség termelői és gazdái ne csak termeljenek, hanem feldolgozzanak, és minél magasabb hozzáadott értékű készterméket értékesítsenek, de ne csak egymaguk, hanem fogjanak össze, és gondolkodjanak együtt”

mondja Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnöke. A szervező elmondta, hogy nem csak az expóra érkező látogatókat, hanem a kamarai kiállítókat is szolidabb stand-díjjal várják, hisz kamara lévén kötelességüknek érzik a szolgáltatást.

***

A kétnapos expóról korábban itt és itt írtunk, a részletes menetrend - melyben a szervezők szerint idén erősebb szerepet kap a család és a gasztronómia - pedig ide kattintva érhető el.

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.