Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
14°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
14°C

Új szabályozásra van szükség

2016. január 18. 18:07 // Forrás: mti
A digitalizáció eredményeként egyre gyakrabban merülhetnek fel a hétfői taxis tüntetéshez hasonló esetek, ennek elkerülése érdekében mielőbb szükség van a megosztáson alapuló gazdaság általános szabályozására az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint.

A szövetség az Uberrel kapcsolatos konkrét ügyet nem kívánta kommentálni, azonban az MTI-t arról tájékoztatta, hogy szorgalmazza a megosztáson alapuló közösségi gazdaságra (sharing economy) vonatkozó általános szabályozás létrehozását. Ennek egyik alappillére az azonos vállalkozási feltételek megteremtése és az új üzleti modellekre is alkalmazható szabályrendszer kialakítása. A jelenlegi gyakorlattal ellentétben a sharing economyban gyakori, hogy az eddig gazdasági társaságok által végzett tevékenységeket magánszemélyek is ellátják, de nem feltétlenül főállásban. Ennek a jelenségnek az adózási és működési kérdései pedig mindenképp tisztázandóak.

A technológiai fejlődéssel szembemenő szabályozások nem csak az adott szolgáltatást, de a teljes gazdaságot is lassítják, ezért is fontos, hogy Magyarország készüljön fel a megfelelő keretekkel, legyen szó személyszállításról, utazásról, vendéglátásról, egészségügyről vagy oktatásról - mutatott rá a szövetség.

Az utazásmegosztó szolgáltatásokon kívül léteznek már étel-, illetve lakásmegosztó alkalmazások is, amit a mostani jogi szabályozás nem tud értelmezni. A különböző iparágak és piacok összemosódása szintén kihívást jelentő terület, az eredeti piacon tevékenykedők a túlszabályozás miatt hátrányba kerülhetnek az új technológiát használó, újonnan belépő szereplőkkel szemben - hívta fel a figyelmet az IVSZ. Erre lehet példa, hogy az online videoszolgáltatásra (így a Netflix) teljesen más szabályok vonatkoznak, mint a televíziós csatornákra, amelyeknek egyebek mellett kötelező híradót sugározni és a műsorokban korhatárra vonatkozó jelöléseket feltüntetni.

vehir.hu
további cikkek
Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. ma 11:32 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. tegnap 14:40 Navracsics Tibor nyilatkozott a Vehírnek a szlovákiai merényletről Navracsics Tibor nyilatkozott a Vehírnek a szlovákiai merényletről Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter portálunknak nyilatkozott a csütörtöki szlovákiai merényletről, amikor az utcán egy politikai aktivista meglőtte Robert Ficó miniszterelnököt. tegnap 13:16 Újra megrendezik a civil napot Újra megrendezik a civil napot A tavaly a Gyárkertben megrendezett, Európa Kulturális Fővárosa programsorozat által támogatott civil napot óriási érdeklődés övezte. A lelkesedés az idén sem hagyott alább, a civil szervezetek közösen egy újabb élménydús napra hívják az érdeklődőket, most az Erzsébet Ligetbe.   tegnap 14:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.