Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Jó helyek: Gyűszű rövidáru és kézműves ajándék bolt

2016. január 22. 10:45
Bájos, nosztalgikus, igazi menedék mindazoknak, akik a mai, sokszor művi világból egy kicsit kiszakadnának. És a legjobb, hogy – szó szerint – kelléket biztosít ahhoz, hogy otthon is megteremthessük magunknak azt a nyugalmat, ami itt ránk talál. A Gyűszű rövidáru és kézműves ajándék boltban jártunk.

Jó hely nem csak egy vendéglátóhely lehet, hanem bármi, aminek az atmoszférája azonnal magával ragad. A Gyűszű pont ilyen. Kicsi, de rendkívül otthonos, aprócska magánbirodalom. Egész pontosan Kondicsné Bató Edité, akinek régi vágya teljesült a rövidáru és kézműves ajándék bolt megnyitásával.

Edit korábban a kereskedelem területén dolgozott, a varrás, a horgolás, a kézművesség azonban évek óta kulcsszerepet játszott az életében. Ha volt egy kis szabad ideje, tűt és cérnát ragadott, hogy alkosson valamit, ahogy pedig egyre komolyabb munkák kerültek ki a keze közül, mind jobban foglalkoztatta a gondolat, hogy nyitni kellene egy üzletet, ahol a hobbija válhat a főszereplővé. Az álom aztán tavaly szeptemberben vált valóra, idén januárban pedig méltó helyét is megtalálta a Gyűszű, amikor a Kossuth utcáról a Kereszt utcába, a korábbi Zöld Elefánt Sörellátó helyére költözött.

Edit szerint ismét egyre inkább hódít a kézimunka: nemcsak az idősebb korosztály, de a fiatalok körében is.

„Rengeteg mű dolog vesz körbe bennünket, nem csoda hát, ha időnként szeretnénk egy kicsit kiszakadni ebből a közegből. A kézzel készült dekor- és ajándéktárgyaknak pedig megvan az a varázsa, hogy érezni rajtuk, szeretettel és odafigyeléssel, nem tömeggyártásban készültek”

– véli.

Ez a fajta varázslat köszön vissza a Gyűszűben is, így aztán egyáltalán nem meglepő, ha négy hónap alatt már kisebb törzsközönsége is született a boltnak Veszprémről és a környékről.

A falakon szép sorban színes hímző-és kötőfonalak, a polcokon egy-egy köteg cérna, szalagok, csipkék, varrás kellékek. Mindezek mellett jól megférnek az apró csecsebecsék is: hímzett szív alakú kispárna, a gyerekek kedvenceinek számító parafadugóba szúrt, festett rajzszögek, kulcstartók, szalvéták, holland papíráruk. A tárgyak egy része Edit saját munkája – például a foltvarrott takarók és a horgolt párnák –, a többi pedig a baráti köré, így a gyöngyfűzött és festett ékszerek, amelyek Udvari Emese kézügyességét dicsérik.

Emellett az idei évtől már kaphatók francia natúrszappanok is, valamint angol, olasz és holland porcelánok illetve papíráru. „Hónapról hónapra bővül a kínálat, igyekszem mindig valami újdonságot beemelni. Rövidáruból csak kellékeket szeretnék tartani, de annak kifejezetten örülnék, ha minél több magyar kézműves alkotásait tudnánk árulni. Most épp egy fazekas-keramikussal és egy lenszövővel tárgyalok; ha sikerrel járok, többek között szőttesekkel, terítőkkel, függönyökkel színesedhetne a paletta.”

Tervekből kétség kívül nincs hiány: Edit elképzelése szerint a jövőben egy kézműves klub is kialakulhatna a Gyűszű köré. Úgy látja, erre kifejezetten lenne igény a vásárlók részéről, akik amellett, hogy szívesen időznek a kis üzletben, gyakran kérnek tanácsokat is. Eddig ezt jobbára Facebookon keresztül tették meg vagy ha betértek a boltba egy-egy kellékért, de egyre több visszajelzés érkezik, hogy egy kis közösség is szerveződjön.

„Ma már kevesebb időm van kézimunkázni, de napi egy órát mindig szakítok rá – ha megrendelésre készítek patchwork takarót, kicsit többet is –, havonta egyszer pedig összejön a baráti társaság, és közösen kenyeret sütünk, tűnemezelünk, különféle apróságokat gyártunk. Hasonló összejöveteleket szervezhetnénk a vásárlókkal is – a fiatalok, középiskolások, egyetemisták kifejezetten örülnének, ha lenne kitől elsajátítani a varrás, horgolás, kötés alapjait. Ha ezt meg tudnánk valósítani, az nagyon jó lenne.”

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.