Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém az olimpia mellé áll?

2016. január 25. 11:32
Veszprém is a reménybeli 2024-es budapesti olimpia egyik helyszíne lehet, a játékok megrendezését azonban nem mindenki támogatja.

Az olimpiai pályázat benyújtásáról a Magyar Olimpiai Bizottság, a fővárosi önkormányzat és az Országgyűlés is támogató döntést hozott, és ezzel eldőlt, hogy Los Angeles, Párizs és Róma mellett Budapest is indul a 2024-es rendezési jogokért. A magyar pályázat sajátossága, hogy az Agenda 2020 elnevezésű olimpiai reformcsomag szellemiségét gyakorlatba átültetve az egész országra kiterjedő olimpiát kíván rendezni, azaz magyar győzelem esetén Budapesten kívüli helyszíneken is rendeznének olimpiai események, versenyszámok.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a NOB számára benyújtásra kerülő, a versenyhelyszínek elhelyezkedését és megközelíthetőségét rendszerbe foglaló ún. „Master Plan” alapján

Veszprém kézilabda selejtezőknek adhat otthont,

amennyiben 2017. szeptemberében – reményünk szerint – Budapest pályázata győz a NOB 2024-es olimpiai rendezésről döntő közgyűlésén, Limában” – írta a csütörtöki Közgyűlésre benyújtott előterjesztésében Porga Gyula polgármester.

Olimpiai helyszín lehet az Aréna?Olimpiai helyszín lehet az Aréna?

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elvárása, hogy a pályázók valamennyi, olimpiai (és ezzel együtt paralimpiai) rendezvénynek otthont adó várostól garancialevelet mellékeljenek, ennek aláírásáról dönt majd csütörtökön a képviselő-testület. A garancialevélben az önkormányzat vállalja az Olimpiai Charta tiszteletben tartását, valamint „hogy minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy Budapest, és a Budapest 2024 Szervezőbizottsága (OCOG) minden, a Rendező Város Szerződésből és más irányadó megállapodásból eredő kötelezettségének eleget tegyen.”

Gerstmár FerencGerstmár Ferenc

Nem mindenki támogatja az ötletet. Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nemmel fog szavazni. Mint mondta, az LMP a kezdetektől következetesen nem támogatja ezt a pályázatot. „Amíg az egészségügy, oktatás, közlekedés nem működik kielégítően egy országban, amíg ezekre a területekre nem biztosítanak elegendő forrást, addig nem az olimpia rendezésén kell gondolkozni” – mondta a képviselő, aki felvetette azt is, hogy a sportban egyre gyakrabban felmerülő korrupciós gyanú miatt „a magyarországi viszonyokat ismerve fokozott veszélyről beszélhetünk.” Gerstmár szerint az olimpiai fejlesztések még a vidéki városok bevonásával is tovább növelnék a főváros túlsúlyát az országban.

A közgyűlési vitát csütörtökön reggel nyolc órától követhetik nyomon a vehir.hu percről percre közvetítésében.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.