Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jó helyek: A Kézműves Bolt és Műhely

2016. január 28. 19:32
Saját kezűleg készíteni ajándékot, dekorációt ahelyett, hogy készen megvennénk a boltban, bizonyos szempontból nagy lutri: lehet, hogy nem sikerül, és akkor csak a bosszúság marad, ellenkező esetben viszont hatalmas öröm érhet bennünket.

Hasonlóan gondolkodik Ónodi Réka is, aki Virág Benedek utcai üzletében 15 éve biztosít kellékeket, segítséget a hobbi kézművesség veszprémi szerelmeseinek.

A Kézművesbolt, hirdeti a felirat a Virág Benedek utcában található kis üzlet homlokzatán. Semmi csavar, csak egy egyszerű, a maga nemében mégis sokatmondó név.

Ónodi Rékát már egész pici korában rabul ejtette a kézművesség. Kisgyerekként minden szombaton menetrendszerűen leült édesanyjával a televízió elé, hogy közösen megnézzék egy holland DIY (Do it yourself – Csináld magad) sorozat újabb epizódjait, majd maguk is elkészítsék az ott látott tárgyakat. Később aztán egyre inkább elmerült a kézművességben, például drót ékszereket gyártott. Az alapanyagok beszerzésénél viszont gyakran ütközött nehézségekbe: ha minőségi anyagokra vágyott, kénytelen volt Budapestre utazni értük.

Tulajdonképpen ezt a problémát kiküszöbölendő jött létre 15 évvel ezelőtt az üzlet, ami a mai napig hatalmas szerelem Rékának és párjának is, akivel közösen működtetik a boltot. Így aztán számukra tényleg „A Kézművesbolt” a hely. És most már nem csak számukra, hanem azoknak is, akik betérnek hozzájuk, gyerekektől kezdve a középiskolásokon és az egyetemistákon át a nyugdíjasokig, zömében nők, de időnként férfiak is, mert egy jó ajándék ötlet nagy segítség.

„Annak idején, amikor belevágtunk az üzletbe, még alig ismert terület volt a hobbi kézművesség, főleg vidéken. Mára viszont nagyon kedvelt lett – meséli Réka. – Aki egyszer ráérez az ízére, utána örök életére »megfertőződik« vele.

Lehet, hogy boltban megvenni egy ajándékot sokkal kevésbé időigényes, de saját kezűleg elkészíteni őket semmihez sem fogható érzés.

Sokszor egyszerűbb is elkészíteni valamit, mert "pont olyat" úgysem kapni. Arról nem is beszélve, mennyivel személyesebb. Ilyenkor tényleg felértékelődik a mondás, hogy adni sokkal jobb, mint kapni.”

Ehhez pedig minden kellék megtalálható a boltban, a kínálat az évek során egyre bővült. Természetesen a minőség szem előtt tartásával, hiszen maguk is abból dolgoznak megrendeléseik elkészítésénél. A festékektől kezdve a szalagokon, a decoupage papírokon, a szalvétákon, a csak díszítésre váró dobozokon, üdvözlőtáblákon és fényképalbumokon át a legapróbb dekorelemekig bármit megvásárolhatunk. És ami a legfontosabb: pontos, gyakorlott tanácsokat adnak hozzá. Az alapanyagok jellemzően francia, olasz, német márkák, de kaphatók például csúcsminőségű japán gyöngyök is, amelyek mind tényleg egy méretben készülnek.

Réka elmondása szerint mindenben a legjobb minőségre törekednek – nem hajlandók megalkudni az olcsóbb termékek érdekében. „Ez nem mindig könnyű, mert a drágább, jobb termékek gyakran eltűnnek, de mindig keressük a lehetőségeket. Van már például saját könyvkötőnk és asztalosunk, akik az elképzeléseink alapján gyártják le nekünk a termékeket.”

Talán kevesebben tudják, de a bolt mellett, a közvetlen szomszédságban egy műhely is működik: innen kerülnek ki azok a tárgyak, amelyek az üzlet előterében megvásárolhatók. Emellett rendszeresen adnak helyet foglalkozásoknak is, egyénileg és kéthetente szombatonként kisebb csoportoknak is.

„Azt, hogy mi áll a használati utasításban, mindenki el tudja olvasni, de egy festék, egy ragasztó mögött mindig több rejlik ennél. Egy-egy ilyen foglalkozás alkalmával meg tudjuk mutatni ezeket, így egyszerűbb új technikákat tanulni. Itt személyesen is választ adunk a kérdésekre, bár a Facebook oldalunkon is mindennap fent vagyunk. Ide bárkit szívesen várunk, aki még kicsit bátortalannak érzi magát.

Ne rettentsen el senkit az, hogy úgy érzi, nincs túl nagy kézügyessége, tanulható dolgok ezek. Egy kis gyakorlással, és sok lelkesedéssel nagyon hamar óriásit fejlődhetünk.”

Ami például azért jó, mert ha ráununk egy bútorunkra, néhány kellék segítségével pikk-pakk új dizájnt adhatunk neki, anélkül, hogy hatalmas összegeket költöttünk volna egy új darabért. Vagy épp teljesen a saját ízlésünkre formálhatjuk az esküvőnket néhány dekoráció segítségével.

És hogy miért jó még a bolt mellett a műhelyt is látogatni? Mert igazi kis közösség formálódhat itt. „Tizenöt év alatt rengeteg barátságot kötöttem a vevőkkel, pici babákból váltak kamaszok, akik ma is visszajárnak hozzánk. Ez olyasvalami, ami még inkább plusz töltetet ad annak, aki velünk kézművességre adja a fejét.”

Galéria
Jó helyek: A Kézműves Bolt és Műhely
Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.