Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
14°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
14°C

Bepisiltek, hánytak félelmükben a gyermekek a rettegett veszprémi óvónőtől

2016. január 30. 9:22 // Forrás: pestisracok.hu
„Tőled egy rohadt mesét sem lehet elolvasni” – ilyen és ehhez hasonló durva kifejezésekkel illette a rábízott gyermekeket a veszprémi Ringató Óvoda egyik óvónője, akit a Veszprémi Törvényszék még decemberben jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt kiskorú veszélyeztetése miatt.

M-né S. Ilona máig ugyanabban az intézményben óvónő - írja a pestisracok.hu. Főnöke és az óvoda fenntartójának képviselője is úgy reagált megkeresésünkre, hogy nincs hivatalos tudomásuk az ítéletről, s amíg az írásban nincs a birtokukban, nyilatkozni sem kívánnak.

A történet 2012-ig nyúlik vissza, azóta folyt büntetőeljárás az óvónő ellen. 2015 szeptemberében első fokon, majd tavaly decemberben másod fokon is elmarasztalta a bíróság a mellesleg pedagógiai szakértő végzettséggel is bíró óvodapedagógust. A nyilvánosság előtt azonban csak most, közel két hónappal a jogerős ítélet után vált ismertté, milyen szörnyűségeket követett el a kicsikkel a nő.

Képeink illusztrációkKépeink illusztrációk

– Az elítélt 34 éve dolgozik óvónőként, korábban szakmai kifogások nem merültek fel vele szemben, viszont fegyelmezési módszereiről és esetenkénti túlzott szigoráról is ismert volt. Nevelési eszközárában a gyermekekkel szembeni durva hangnem és a megalázó bánásmód sem volt ritka. A gyermekkel szembeni hangvételét idővel már a szülők és kollégái sem tolerálták – mondta a PestiSrácok.hunak az ítélet kapcsán Laczkó Henriett, a Veszprémi Törvényszék szóvivője.

M-né S. Ilonának például pedagógiai meggyőződése volt, hogy a gyermekek az ebédeltetést követően egészen a délutáni alvást követő ébresztőig nem mehettek ki a mosdóba pisilni. Még kollégáinak is tiltotta, hogy kiengedje a kicsiket, akik gyakran be is pisiltek, ilyenkor a durva, sértő szitkok sem maradtak el az óvónő részéről. Előfordult, hogy meseolvasás közben az egyik kisfiú ki akart kérezkedni a WC-re, erre az óvónő ráordított. Szó szerint a következőt:

„Tőled egy rohadt mesét se lehet elolvasni.”

Ahogy az is elhangzott a szájából a neki már szinte rimánkodó kisfiú felé, hogy

„Hiába könyörögsz, úgy sem engedlek ki!”

A kicsik már szó szerint rettegtek óvónőjüktől. Volt olyan kisgyermek, akinek félelmében hányingere lett. A konfliktust követően a kiságyába hányt, amit M-né ott a többiek előtt, egy papírzsebkendővel vele takaríttatott fel.

Képeink illusztrációkKépeink illusztrációk

A bírósági ítéletek indoklásai sorra sorolják durvaságait, ahogy azt is, hogyan betegedtek bele a gyermekek a kegyetlen bánásmódba. Volt olyan gyermek, aki már nem mert ebédnél levest enni, hogy ne kelljen délután pisilnie. A kisfiú, míg át nem helyezték másik csoportba, minden nap hányt az óvodában és még hónapokkal később is azt mondogatta:

„Most elalszom, és ha pisilnem kell, akkor kimegyek pisilni, nem lesz baj”.

– Az óvónő a bírósági eljárás során is végig tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését. Úgy nyilatkozott, hogy szerinte mindvégig a szakma szabályainak megfelelően, határozottan, de következetesen nevelte a gyerekeket és megítélése szerint egy 5 éves gyermeknek a szükségleteit, a pisilését vissza kell tudnia tartani, mert ez feltétele az iskolára való érettségnek – idézte fel a bírósági szóvivő. Hozzátette azt is, hogy a meghallgatott gyermekpszichológus szakértők szerint a gyermekek szorongtak, pszichotraumát szenvedtek el, ami a szorongást keltő környezetből való kiemelést követően oldódott.

ELÍTLTÉK, DE NEM RÚGTÁK KI

A másodfokú, jogerős ítéletet még tavaly december elsején hozta a Veszprémi Törvényszék, megtudtuk, hogy

ennek ellenére az óvónő máig ugyan abban az óvodában dolgozik. Több kollégája és szülő is név névtelenül nyilatkozva azt mondta, hogy a stílusa nem sokat változott.

A pestisracok.hu úgy tudja, hogy belső vizsgálat is volt a durva óvodapedagógus viselkedése kapcsán, melynek eredményeként fegyelmit kapott, de más munkajogi következménye nem lett a dolognak. Megkeresték az intézményvezetőt, és a fenntartót, azaz a veszprémi önkormányzatot – mindkét helyről azt a választ kapták, hogy nem tudnak az ítéletről, és amíg azt írásban nem kapták kézhez, nem nyilatkoznak. Információik szerint ugyanakkor egy új erkölcsi bizonyítványt bekértek az óvónőtől.

Képeink illusztrációkKépeink illusztrációk

Ennek viszont nincs sok értelme, az ítélet ugyanis tartalmaz egy kiegészítést is, miszerint az 1 év 2 hónap felfüggesztett börtönbüntetés mellett előzetes mentesítésben is részesítették M.-nét. Ez azt jelenti, hogy ha a felfüggesztés ideje alatt, azaz a következő két évben nem követ el bűncselekményt, erkölcsi bizonyítva makulátlan marad. Laczkó Henriett bírósági szóvivő azt is elmondta, hogy bár a másodfokon eljáró bírói tanács úgy látta, indokolt lett volna a vádlott óvodapedagógiai feladatok ellátására való alkalmasságának vizsgálatára és annak indokoltsága esetén a foglalkozástól való eltiltása, mivel azonban az első fokú ítélet ellen az ügyész nem fellebbezett, súlyosbítani nem lehetett az elsőfokú ítéletet.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.