Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

15 éve a gyerekek örömét szolgálják

2016. február 9. 17:31 // Forrás: Képek: kabocababszinhaz.hu
Szórakoztat, tanít, nevel, ámulatba ejt: egy jó mese ezt mind egyszerre tudja, a 15 éves jubileumát ünneplő Kabóca Bábszínházban pedig bőven akad belőlük.

1928-ban jelent meg Propp folklórkutató műve, A mese morfológiája, ami egyszer és mindenkorra leszögezte azt, amit valószínűleg ősidők óta tudtunk: hogy a mese nemcsak a szórakozást szolgálja, hanem az életre nevel, és megtanít a legfontosabb értékek tiszteletére. Azáltal pedig, hogy közben részben vagy egészben a fantáziánkra vagyunk utalva, további fejlődést érhetünk el. Ezért is nagyon fontos, hogy egy városnak legyen saját bábszínháza.

Veszprémben szerencsére ebben nincs hiány: a Kabóca Bábszínház 15 éve nyújt értékes kikapcsolódási lehetőséget a legapróbbaktól kezdve a kicsit már nagyobbaknak is. Hivatalosan, a Kabócák története ugyanis ennél egy kicsit korábbra nyúlik vissza.

Mielőtt megnyitotta volna kapuit a bábszínház, működött már egy bábstúdió a városban Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt vezetésével. A Kabóca Bábstúdió 1992-től kezdve amatőr keretek között, de magas színvonalon kínált élvezetes kikapcsolódást a gyerekeknek és szüleiknek. A folyamatosan bővülő repertoár, az emelkedő nézőszám és a felkérések egyre inkább azt igazolták vissza, hogy új keretek szükségesek, így 2001-ben, sok áldozatos munkának és támogatásnak köszönhetően az ország 13. bábszínházaként létrejött a Kabóca Bábszínház.

Sarkadi igazgatása alatt a közönség láthatta szinte az összes klasszikus mesét bábkeretek közé átültetve. Igazi műhelymunka folyt a színházban, Sarkadi nemcsak vezette azt, de maga is írt és rendezett bábjátékokat, saját bábokat tervezett, az előadásokat pedig a városon túlra is kiterjesztette: a megye számos óvodájába és iskolájába eljutottak.

Munkájuknak köszönhetően a színház a város életének fontos szereplőjévé vált, és olyan, ma már hagyományosnak számító programokat honosítottak meg, mint az évente megrendezett Kabóciádé.

A 2005/2006-os évad aztán nagy változást hozott a színház életében: Sarkadi és Végh Pápára tették át székhelyüket, ahol megalapították a Pegazus Színházat, a Kabóca vezetését pedig Kovács Gáborján vette át. Az új igazgató a megszokott programok mellett új színt vitt a teátrum életébe: a darabok kiválasztásánál előszeretettel nyúlt kortárs írók, képzőművészek, zenészek munkáihoz, valamint a kisebb térhez alkalmazkodva könnyen utaztatható, bensőségesebb hangulatú, kamaraszerű darabokat tűzött műsorra. Bevezette a középiskolás bérletet, és ugyancsak ő álmodta meg a Kabóciádé kistestvérének számító Mesefesztivált.

Az újabb fontos mérföldkő 2008 tavaszához köthető, amikortól a színház teljes mértékben városi fenntartású intézménnyé vált, Kovács Gáborján pedig lemondott igazgatói posztjáról. Őt Csorba Judit megbízott igazgatónő követte, 2008. július 1-jével pedig Székely Andrea jelenlegi igazgatónő látja el a vezetői feladatokat.

Jogi változások ide vagy oda, mindez mit sem befolyásolta a Kabóca színvonalát. Az évek során egyre jobban fejlődött, amit a 84 bemutató és a közel 400 ezres nézőszám is bizonyít. A klasszikus és kortárs mesék feldolgozása mellett a közönség láthatta ez idő alatt belföldi és külföldi írók gyerekeknek szánt műveit, nemcsak a Hangvillában található színház falain belül, hanem óvodákban, iskolákban, kórházakban és még börtönökben is – hiszen a mese, a játék mindenkinek jár.

Rendszeres fellépői hazai és külföldi fesztiváloknak, ahonnan nem egyszer rangos díjakkal tértek haza, például a Színikritikusok díjával. 2009-ben a Kabóciádé Minősített Fesztivál díjat kapott, 2011-ben pedig Veszprém Megyei Príma Díjjal jutalmazták munkájukat.

S hogy mit hozhat még a jövő Székely Andrea igazgatónő szerint? „Szeretném, ha egyszer egy olyan önálló épülete lenne a bábszínháznak, aminek az atmoszférája azonnal magával ragadja a nézőket, ahova belépve rögvest azt tapasztalnák, hogy itt minden a gyerekről szól. Emellett jó lenne, ha a magyarországi bábművészetről, bábjátékról, művészeti és elméleti kérdésekről beszélve a Kabóca megkerülhetetlen pont lenne. Mindenekelőtt pedig kívánom, hogy előadásaink még több lelkes nézőt vonzzanak, amiért a magunk részéről továbbra is mindent meg fogunk tenni.”

Bertalan Melinda
további cikkek
A művészet: béke A művészet: béke Jon Fosse norvég írót kérték fel arra, hogy fogalmazza meg üzenetét a színházi világnap alkalmából. Gondolatait világszerte felolvassák szerdán az esti előadások előtt.  2024. március 26. 22:37 Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Harminckét éve itt báboznak a városban, de igazán méltó helyet csak most sikerült találniuk. Nem csoda, ha ezt különleges módon szerették volna megünnepelni: pénteken a közönséggel együtt, a Várlak Fesztivál indulásával avatta fel a Kabóca Bábszínház új, Deák utcai épületét. 2024. március 23. 15:21 ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ A perinatális veszteséget, azaz egy csecsemő, vagy magzat elvesztését feldolgozó színházi darab érkezik Veszprémbe április 6-án. A lélek legmélyebb szintjeire is ható előadásnak nem csak az a célja, hogy segítsen az érintett pároknak a tragédia feldolgozásában, a környezetüknek is szolgál tabudöntögető útmutatóval. Cikkünkben a rendező, a színészek és pszichológusok és szakemberek is beszélnek a témáról. 2024. március 21. 8:42 Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Március 23-án mutatja be a Pannon Várszínház Peter Quilter komédiáját, a Bestsellert. Az előadás rendezője – és egyik játszója – Szelle Dávid, aki maga talált rá a kétféle változatban is létező darabra, hiszen van egy háromszereplős, illetve egy hatszereplős verziója. Előbbit még soha nem játszotta egy színház sem, így a Pannon Várszínház világpremierre készül. A szereplőket kérdeztük a közelgő bemutatóról: Szelle Dávidot, Kárpáti Barbarát és Oravecz Editet. 2024. március 19. 15:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.