Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Napirendre kerülhet a színházkerti népszavazás

2016. február 10. 18:50
Hitelesítette az ellenzéki képviselők népszavazásra benyújtott kérdését csütörtöki ülésén a Helyi Választási Bizottság.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kulturális negyed program részeként egy színházkerti mélygarázs építését is a tervek közé vette a városvezetés. A koncepcióban megfogalmazottak szerint az Iskola utcában 107 autó befogadására alkalmas háromszintes mélygarázs épülne. Az Iskola utca kiteresedésében kialakuló gyalogos felület teret biztosítana a szakközépiskola és templom működéséhez, míg a gyalogos szint alatti szinteken parkolókat hoznának létre a környező intézmények – könyvtár, színház, kormányhivatal, megyeháza – kiszolgálására.

A népszavazást kezdeményező képviselők (archív)A népszavazást kezdeményező képviselők (archív)

A terveket ősz óta többször kritizálta az ellenzék, míg január 14-én öt önkormányzati képviselő népszavazási kezdeményezést nyújtott be a Választási Irodának az alábbi kérdéssel:

„Egyetért Ön azzal, hogy a Színházkertben a zöldterület egy részének beépítésével ne épülhessen gépjárművek parkolására szolgáló létesítmény?”

Amennyiben a képviselő-testület legalább negyede kezdeményez népszavazást, és a kérdést a Helyi Választási Bizottság hitelesíti, úgy a népszavazás kiírásáról a közgyűlés dönt.

Dr. Mohos Gábor (archív)Dr. Mohos Gábor (archív)

A folyamatról dr. Mohos Gábor jegyzőt, a Helyi Választási Iroda vezetőjét kérdeztük, aki elmondta: a Helyi Választási Bizottságnak azt kellett vizsgálnia, hogy a feltett kérdés megfelel-e a jogszabályoknak; a tárgyban elrendelhető-e népszavazás; a kérdés egyértelműen megválaszolható-e; az eredmény alapján a képviselő-testület számára egyértelmű-e, hogy milyen döntéshozatali kötelezettség terheli? Az aktuális kérdés megfelelt ezeknek az elvárásoknak, így a bizottság hitelesítette azt.

Hogyan tovább?

A Választási Bizottság döntésének jogerőre emelkedése után a bizottság 5 napon belül tájékoztatja a polgármestert, aki a következő közgyűlésen bejelenti a népszavazási kérdés hitelesítését (a határidők ismeretében ez március végén történik meg), a képviselő-testületnek pedig ezt követően 30 napon belül (vagyis várhatóan az április végi ülésen) kell döntenie arról, hogy elrendeli-e a népszavazást vagy sem.

Amennyiben a képviselő-testület elrendeli a népszavazást, e határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a Helyi Választási Bizottság tűzi ki a népszavazás időpontját, aminek a kitűzéstől számított 50. és 70. nap közé kell esnie. Számításaink szerint optimális esetben – ha egyetlen döntést sem támadnak meg jogorvoslati kérelemmel – a népszavazást nyár közepén rendezhetik meg.

Amennyiben a képviselő-testület elutasítja a népszavazást, a kezdeményezőknek lehetőségük van arra, hogy aláírásgyűjtésbe kezdjenek. Ha a választásra jogosultak legalább 10 százaléka – megközelítőleg 4800 fő – aláírja az ívet, a közgyűlésnek nem lesz mérlegelési lehetősége, kötelezően el kell rendelnie a népszavazást.

Hogy a fent vázolt lehetőségek közül melyik válik valóra, arról természetesen lapunkban folyamatosan beszámolunk majd.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.