Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

A fiatalok az idei költségvetés fókuszában

2016. február 12. 12:34
Elkészült a város idei költségvetése. A főbb irányokról pénteken délelőtt Porga Gyula polgármester számolt be, a büdzsét jövő héten a bizottságok, majd 25-én a közgyűlés tárgyalja.

A 2016-os költségvetés „biztonságos, stabil működést tesz lehetővé, és ambiciózus, gazdag jövőt alapoz meg” – fogalmazott a polgármester.

Az idei átmeneti év lesz abból a szempontból, hogy az új uniós ciklus támogatásai csak a második félévtől érkeznek, így igazán látványos beruházásokra csak jövőre lesz lehetőség – igaz, ehhez az idén végrehajtandó tervező munkára is szükség van.

A korábbi ígéreteknek megfelelően csökkentek az adóterhek, összesen 45 millió forintot hagynak a vállalkozásoknál és a veszprémi családoknál a telekadó és a helyi iparűzési adó újragondolásának köszönhetően.

Nem változik az intézményrendszer, továbbra is „a megszokott magas színvonalú szolgáltatásokat biztosítják”, és létszámbeli változást sem terveznek; ugyanakkor a rendszer finomhangolásáról a polgármester hamarosan egyeztetéseket kezd az intézményvezetőkkel.

A városüzemeltetésben több forrás áll rendelkezésre, mint tavaly, és olyan új szolgáltatásokat is bevezettek, mint a házhoz menő szelektív hulladékszállítás.

Az autósok számára jó hír lehet, hogy a gépjárműadóból befolyó, nagyságrendileg 200 millió forintot teljes egészében az úthálózat javítására, karbantartására fordítják.

Nem sérülnek az önként vállalt feladatok, így az idősek bérlettámogatása, a sporttámogatás, a kiemelt művészeti egyesületek és fesztiválok támogatása sem csökken, sőt tízmillió forintot fordítanak egy új kulturális elem, a Finnugor Kulturális Főváros programsorozat megrendezésére.

A korábban már említett tervezési munkák között a Pápai úti kerékpárút, a Henger utca meghosszabbítása, az OTP és a kórház előtti csomópontok körforgalmainak tervezése is szerepel. Két új óvodát építenek: az Egry úti és a Kastélykert óvoda is új épületbe költözik, ezek tervezése is az idei év feladata lesz. Megújul az Aprófalvi Bölcsőde épülete, bővítik a kapacitásait.

Megoldják a csapadékkvíz-elvezetés problémáit a Dózsavárosban és az Ady utca környéki kertvárosi területen. Elindul az uszodaépítési beruházás, és az önkormányzat intézményeinél energetikai fejlesztések várhatók.

Porga Gyula szerint az idei a fiatalok költségvetése, ugyanis ifjúsági programokra, ifjúsági civil szervezetek, diákönkormányzatok támogatására 10 millió forintot biztosítanak, megnégyszerezik az ifjúsági ház működési támogatását, tanulmányi ösztöndíjrendszert indítanak el a felsőoktatásban tanuló veszprémi fiatalok támogatására. Folytatódik a kisgyerekes bérlet program, és a lakásépítésben gondolkodó fiatalok számára kedvező feltételek mellett tudnak építési telket biztosítani.

A költségvetés főösszege 12.352.784.000 Ft.

A költségvetés pontos számairól a bizottsági munkát követően részletesen is beszámolunk.

Schöngrundtner Tamás
Ge. Á.
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.