Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Emlékezzünk és emlékeztessünk!

2016. február 25. 18:37
A kommunizmus áldozatai életüket adták kortársaik és a még meg nem született generációk szabadságáért – történelmi kötelességünk tehát nekünk is megvédeni utódaink jövőjét – hangzott el este a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartott megemlékezésen csütörtökön a Megyeháza téren.

Önkormányzati képviselők és civilek emlékeztek meg a kommunista diktatúra áldozatairól február 25-én este a veszprémi Fidelitas szervezésében a Brusznyai emlékműnél.

Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes beszédében elmondta: bár ő maga is annak a generációnak a tagja, aki már nem élte át a kommunista diktatúra borzalmait, közvetve mindannyian érintettek vagyunk. „Mintegy százmillió áldozata volt a kommunizmusnak. Családi kapcsolataink révén mind ismerünk olyan kisembereket, akiket megvert, kisemmizett és menekülésre kényszerített az államhatalmi rendszer. Mindezek a tragédiák közös emlékezetünk sarokpontjai, múltunk, jelenünk és ezáltal jövőnk meghatározó emlékei. Emiatt mondhatjuk, hogy

bár a kommunizmus a 20. század diktatúrája volt, a 21. században is velünk él.”

Minden diktatúra célja, hogy megsemmisítse az érzelmeket és a méltóságot, megtörje az élő generáció mellett a még meg sem születetteket is. Ilyen körülmények között mutatkozik meg az igazi nagyság, a hősök, mint például Brusznyai Árpád. Igazi példakép ő mindannyiunk számára, aki az ország jövőjét védte minden eszközzel. Aktív résztvevője volt az ellenforradalomnak, fellépett a diktatúra ellen, de soha nem feledte el, hogy a legfőbb érték az emberi élet, ezzel pedig sokakat megmentett a biztos haláltól. Önmaga életét áldozta mások és az ország jövőjéért is.

„Az Alaptörvényben megfogalmazott hitvallásunk szerint büszkék vagyunk országunk megmaradásáért, függetlenségéért küzdő hősökre. Mindent feláldoztak értünk, az akkor még meg sem született generációkért.

Egy módon tudjuk csak meghálálni ezt az áldozatot: ha nem engedjük meg, hogy tetteik feledésbe merüljenek, és visszatérjen mindaz, ami ellen küzdöttek”

- hangsúlyozta.

„A szabadság ugyanis rendkívül törékeny, folyamatosan harcolni kell érte. Nem tékozolhatjuk el mindazt, amiért elődeink küzdöttek: apáink azt a lehetőséget és feladatot hagyták ránk, hogy tegyünk unokáinkért. Ez a ma feladata: emlékezzünk és emlékeztessünk.”

A beszéd után a résztvevők elhelyezték az emlékezés mécseseit a Brusznyai emlékműnél.

Az eseményen közreműködött Hatás Andrea színművész.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.