Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C

Ötpárti egyeztetést kezdeményez az LMP a népszavazási törvényről

2016. március 5. 11:44 // Forrás: mti
Ötpárti egyeztetésre hívja keddre az LMP a parlamenti frakciók képviselőit a népszavazási törvény megváltoztatásáról.

Schiffer András társelnök-frakcióvezető szombati budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: vissza kell adni a népszavazás intézményét az embereknek, ezért "leporolták" erről szóló korábbi javaslataikat, a többi között az alaptörvény ezt célzó megváltoztatását. Javaslatukat azonban egyelőre nem nyújtják be, kedden egyeztetnének róla a többi képviselőcsoporttal.

Ferenczi István, az LMP elnökségi tagja kijelentette: pártja a közvetlen demokrácia híve, ezért az alaptörvényben is egyenrangúvá tenné a közvetlen hatalomgyakorlást és azt, ha ez a jog választott képviselők által érvényesül. Azt is lehetővé tennék, hogy a kezdeményezők az aláírásgyűjtés során versenghessenek, bizonyítva kérdésük létjogosultságát, és "ne a blokkolóóráknál". Ugyanakkor a nép által kezdeményezett kérdést nem előzhetné be a kormány, itt fenntartanák a moratóriumot.

Lazítanának a helyi szinten szabályozott kezdeményezői korlátokon, és az érvényességi küszöböt is alacsonyabban határoznák meg. Rögzítenék azt is, hogy az alaptörvény módosításáról vagy új alkotmány elfogadásáról megerősítő népszavazást kell tartani, és visszaállítanák a népi kezdeményezés intézményét is. Az LMP emellett regisztráltatná a népszavazási kampányban résztvevőket, arra kötelezné a kezdeményezőket, hogy az Állami Számvevőszék honlapján vezessék kampányszámlájukat, és tiltanák állami szervek részvételét a kampányban.

A törvényességi felügyeletet is "megtisztítanák" - jelentette ki -, ismét négy évre adnának mandátumot a választási szervek parlament által választott tagjainak. Aki a megelőző négy évben például kormánytag volt vagy parlamenti képviselő, ne lehessen az országos választási bizottság tagja - ismertette javaslatukat az LMP elnökségi tagja.

vehir.hu
további cikkek
Navracsics Tibor nyilatkozott a Vehírnek a szlovákiai merényletről Navracsics Tibor nyilatkozott a Vehírnek a szlovákiai merényletről Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter portálunknak nyilatkozott a csütörtöki szlovákiai merényletről, amikor az utcán egy politikai aktivista meglőtte Robert Ficó miniszterelnököt. 2024. május 16. 13:16 A szociális terület jó gyakorlatait méltatta Gerstmár Ferenc A szociális terület jó gyakorlatait méltatta Gerstmár Ferenc A szociális területen jól működő gyakorlatokról számolt be pénteki sajtótájékoztatóján Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő.  2024. május 10. 14:10 Gyurcsány Ferenc: Veszprém nem gyarapodott választás 2024 Gyurcsány Ferenc: Veszprém nem gyarapodott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is megpróbált fogást találni Porga Gyula polgármesteren, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A volt miniszterelnök csütörtökön látogatott el Veszprémbe, hogy részt vegyen a baloldali pártok által szervezett Európa-napon a Kálvin parkban. 2024. május 10. 15:22 Vihar az ellenzéknél - kié pontosan a Híd a városért? Vihar az ellenzéknél - kié pontosan a Híd a városért? Ha bárki beírja a Google keresőjébe a „híd a városért” kifejezést, akkor kiad egy politikai oldalt komplett választási programmal, a jelöltek bemutatkozásával. Ez persze nem meglepő, hiszen Veszprémben az egyesült ellenzéki pártok – MSZP, DK, Momentum, Párbeszéd-Zöldek – pont egy ilyen nevű civil egyesülettel közösen állítottak listát és kampányolnak. Igen ám, de az említett honlapon egyáltalán nem ezek a pártpolitikusok jelennek meg, hanem egy másik veszprémi civil formáció, az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért csapat tagjai. Cikkünkben utánajártunk, hogy pontosan mi lehet a hátterében a választók összezavarására is alkalmas helyzetnek. 2024. május 9. 14:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.