Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Alkotások az örökkévalónak

2016. március 5. 13:30
Fény, Szín, Forma – Polikróm harmóniák címmel nyílt meg a Modern Képtár-Vass László Gyűjtemény hatodik állandó kiállítása szombaton.

A megnyitón Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója elmondta, hogy a több száz darabos Vass-gyűjteményből egy-egy alkalommal 80-90 alkotást tudnak kiállítani, így van ez most is: 85 mű látható 51 külföldi és magyar alkotótól, például a Szobrászati Életműdíjas Bernar Venet-től, Alan Christo-tól és Frank Stella-tól. Az egyes darabok válogatásánál, felosztásánál a színek szolgáltak rendezőelvként, s ezek segíthetik a művek megértését is.

Persze a befogadást nagyban segítheti a nyitottság is – tette hozzá Brányi Mária alpolgármester, aki elárulta, személyes kötődés is fűzi a kiállított alkotásokhoz. Vass Lászlóval és családjával régóta kapcsolatban áll, munkásságukra pedig mindig is felnézett: gyűjteményük közszemlére bocsátásával olyan emlékeket nyújtanak, amelyek az első találkozást követően is sokáig velünk maradnak. Ilyenek a tárlathoz részben kapcsolódó, Veszprém közterein található alkotások is, mint Bernar Venet szobrai, amelyek ugyan sokféle véleményt kiváltanak, de ez is csak azt bizonyítja, hogy valamilyen szinten mindenkit megérint a kortárs művészet.

De azért is különösen kedves számára ez a kiállítás, mert egykori középiskolai tanára, Haász István alkotása is helyet kapott a tárlaton. Mint elmondta, nemcsak egy kiváló grafikus művészt ismerhet a személyében, de egy nagyszerű tanárt is, aki segít nekünk eligazodni a kortárs alkotók munkáinak világában, s már fiatalon a művészet szeretetére, nyitottságra nevel.

A kiállítást Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora nyitotta meg. Beszédében elmondta, a kultúra közvetítésében az egyetemnek is nagy szerepe van. „Értelmiségieket képzünk, akiknek nemcsak a szaktudást kell átadni, meg kell fertőzni őket a művészet iránti érzékenységgel, a társadalmi elköteleződéssel, felelősségvállalással is.” Ennek érdekében szoros együttműködést folytatnak a várossal, művészeti intézményekkel. Egy műalkotás ugyanis, szemben a tudományos eredményekkel, sosem lesz megcáfolható, nem fogják felülírni a későbbi korok alkotásai. Egy művész festményei, szobrai, grafikus munkái révén azonnal megszerzi magának a jogot az örökkévalósághoz. Érdemes ennek fejében is vizsgálni a mostani kiállítást.

Bertalan Melinda
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.