Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Magyar-észt diákbarátság

2016. március 17. 20:12
Kiállításmegnyitóval zárult az ösküi Tasner Antal Általános Iskola és az észtországi Puurmani Mõisakool kétéves, finnugor népi gyógyászatot és gasztronómiát feldolgozó Szedtem, ettem, gyógyítottam című projektje.

A kiállítás megnyitóját csütörtök este tartották a Szaléziánumban a Finnugor Kulturális Főváros programsorozat részeként.

A két iskola együttműködése még 2013-ban indult egy sikeres Comenius-pályázatnak és a Tempus Közalapítvány támogatásának köszönhetően az Európai Unió egész életen át tartó tanulás programjában – tájékoztatott Schenk Beatrix, az ösküi Tasner Iskola igazgatóhelyettese. A projekt fő célja az volt, hogy erősítse Veszprém és Észtország kapcsolatát, valamint a gyakorlati életben is használható nyelvtudással vértezze fel a diákokat. A Szedtem, ettem, gyógyítottam projektben az ösküi Tasner Iskola diákjai, valamint a Puurmani iskola növendékei közösen dolgozták fel a finnugor egészségmegőrzés, a hagyományos gasztronómia és a népi gyógyászat témaköreit.

A kétéves program részeként a gyerekek Rácz Nóra koordinátor segítségével digitális tananyagot készítettek a gyógynövényekről gyűjtött információk alapján, a receptekből angol nyelvű receptkönyv született, illetve egy-egy kisfilmet is forgattak a kenyérsütésről és a szüretről. Emellett a diákok ellátogathattak egymás hazájába is: első ízben az észt gyerekek látogattak Ösküre 2013 őszén, majd 2015 áprilisában, egy nyelvi és kulturális felkészítő sorozatot követően az ösküi tanulók utaztak ki Puurmaniba tíz napra. Utóbbiról, a külföldi út során átélt kalandjaikról csütörtök este részletesen is beszámoltak a gyerekek.

Jobbra Marina KaljurandJobbra Marina Kaljurand

Két év alatt mind a gyerekek, mind a családok között szoros barátságok születtek. Marina Kaljurand észt külügyminiszter asszony – aki az Észt hét keretében látogatott Veszprémbe – ifjú diplomatákként üdvözölte a diákokat, hiszen mint mondta: ezen időszak alatt gyakorlatilag nagykövetekké váltak, akik elmesélhetik a magyaroknak, milyen különleges ország Észtország. Hozzátette: reméli, hogy a most kialakult kapcsolatok nem szakadnak meg a projekt befejezésével. "Bár anyanyelvi szinten talán nem értjük meg egymást, fontos a tudat, hogy valahol a világban ott vannak finnugor rokonaink. Nem is kevesen, hiszen jelenleg 25 millió finnugor él szerte a világban."

A program zárásaként az elkészült munkákból Szedtem, ettem, gyógyítottam címmel kiállítás nyílt a Szaléziánumban, amelynek munkatársai egyébként korábban is segédkeztek a népi gyógyászat feltárásában azzal, hogy helyet biztosítottak a projektnek.

Íjgyártó IstvánÍjgyártó István

A tárlat megnyitóján Íjgyártó István kulturális és tudományos diplomáciáért felelős államtitkár a finnugor-lakta vidékek megkapó világa mellett arról is beszélt, milyen jelentőséggel bírnak a fiatalkorban átélt különleges élmények, mint amilyen egy ilyen utazás is. "Ma már az utazásnak számos formáját ismerjük – a számítógépen két kattintással úgy érezhetjük, mintha idegen tájakon barangolnánk, de ezek nem pótolhatják a személyes találkozásokat. Azok örökre belénk égnek, így aztán méltán remélhetjük azt, hogy a most kialakult barátságok tartósak lesznek, és még szorosabb kötődés alakulhat ki magyarok és észtek között."

A megnyitón felléptek az előző Finnugor Kulturális Főváros, Obinitsa énekesei, a szetu kórus is.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.