Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megállapodtak az uniós és a török vezetők

2016. március 18. 18:28
Megállapodtak az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezményről az uniós és a török vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozójukon.

Donald Tusk közölte, hogy egyhangú megállapodás született a tanácskozáson. Az Európába irányuló irreguláris migráció megfékezését célzó megállapodás március 20-án lép hatályba. Az Európai Tanács elnöke mindazonáltal hangsúlyozta, a törökökkel való megállapodás csak egyik eleme az unió átfogó migrációs stratégiájának. Kifejtette, szükség van az EU külső határainak megerősítésére, a nyugat-balkáni migrációs útvonal zárva tartására és a schengeni rendszer védelmére.

A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök péntek délutáni brüsszeli sajtóértekezletén. "A legnagyobb veszélyt kibekkeltük" - fogalmazott a miniszterelnök, utalva mindenekelőtt arra, hogy a megállapodás értelmében a menekültek befogadása a jövőben csakis önkéntes alapon történhet. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország a visegrádi államokkal mindvégig a leghatározottabban ellenezte a menekültek kötelező befogadását.

Nagyon fontos, történelmi jelentőségű megállapodás született a migrációs válság kezeléséről Törökország és az Európai Unió között - jelentette ki Ahmet Davutoglu török kormányfő az uniós vezetőkkel folytatott pénteki brüsszeli tanácskozását követően. Sajtótájékoztatóján a török miniszterelnök hangsúlyozta, hogy országa közös sorson, közös kihívásokon és közös jövőn osztozik az Európai Unióval. Mint mondta, a tanácskozáson tisztességes egyezményt sikerült kötni a menekültválság jelentette költségek és terhek megosztásáról.

A menekültválság komoly kihívások elé állította Európát, de az uniós és török vezetők között pénteken létrejött megállapodás képessé teheti az Európai Uniót a krízis kezelésére - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár a csúcstalálkozót követően. Sajtótájékoztatóján a német kancellár azt hangoztatta, hogy szerinte Európa ki fogja állni a mostani válság jelentette rendkívüli próbatételt. Angela Merkel kifejtette, az egyezmény kemény csapást jelent az embercsempészek üzleti modelljére. "Reméljük, hogy véget ér az irreguláris bevándorlás" - mondta. A kancellár mindazonáltal elmondta, az égei-tengeri migrációs útvonal felszámolása még nem jelenti azt, hogy teljesen megoldódott a menekültválság.

vehir.hu
további cikkek
Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Azok a fiatal felnőttek, akik ebben a tanévben töltik be a 18. életévüket, és szeretnék bejárni Európát, kedd déltől két hétig újra regisztrálhatnak az ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletre - tájékoztatott a MÁV-START. 2024. április 16. 9:11 Magyar titkosszolgálati jelentés: a migráció kiemelt terrorveszéllyel jár Magyar titkosszolgálati jelentés: a migráció kiemelt terrorveszéllyel jár A migráció kiemelt terrorveszéllyel jár, ezt a napokban részben nyilvánossá vált titkosszolgálati jelentés mindenki számára világossá teszi - mondta a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. 2023. november 6. 11:47 Szentkirályi Alexandra: egymillió migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok Szentkirályi Alexandra: egymillió migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok Nyolc éve áll a magyar határon 165 kilométer hosszú és négy méter magas kerítés, ez idő alatt csaknem egymillió migránst tartóztattak fel a hatóságok - közölte a kormányszóvivő kedden Röszkén. 2023. szeptember 5. 12:54 Migránsokat és embercsempészt fogtak a rendőrök Litérnél Migránsokat és embercsempészt fogtak a rendőrök Litérnél Az esetről több képet is közzétett Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság. 2023. július 10. 12:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.