Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Képes kirándulás a Balti-tengernél

2016. március 19. 10:38
Arvo Iho észt operatőr-fotográfus Balti-tenger mentén című kiállítását nyitották meg pénteken a városházán.

A fotókiállítás a Finnugor Kulturális Programsorozat részeként mutatkozott be Veszprémben. A képeket a budapesti Észt Intézet adta kölcsön, akik az észt Tengeri Kultúra Éve keretében mutatták be Iho fotóit. A tárlat Észtország partmenti lakóinak mindennapjait mutatja be, a tenger ugyanis alapvetően határozza meg az észtek életmódját, identitását.

„Az Észt Kulturális Minisztérium 2000 óta szervez tematikus éveket” – derül ki az Észt Intézet honlapjáról. – „Az elmúlt bő évtizedben megrendezték egyebek mellett a Színház, a Múzeumok, a Művészet, Mozgás és a Zene évét. Idén a tengeri kultúra kerül a fókuszba. Az év célkitűzése, hogy bemutassa a tenger sokszínűségét és a tengerhez kötődő gazdag kulturális hagyatékot, miközben a tengeri kultúra jövőjének is figyelmet szentel.

A parti népek számára a tenger időtlen idők óta a túlélés alapja, sokoldalúságának köszönhetően pedig a mai napig fontos gazdasági és kulturális szereppel bír. Eltekintve a szovjet időktől, amikor a háttérbe szorult, tárgyi és szellemi kulturális hagyatéka nem veszett el teljesen.

Arvo Iho (fotó: Baltic Film and Media School)Arvo Iho (fotó: Baltic Film and Media School)

Napjainkban a tenger elsősorban a nyárral, a pihenéssel és napsütéssel kötődik össze az átlagember mindennapjaiban, ez azonban alig néhány évszázados tradíció. A tematikus év rámutat, hogy a tenger az észt történelem, munka, konyha, kultúra, oktatás és hagyományok szerves része, de fontos szerepet kap a hitvilágban is.”

A veszprémi kiállítást Némedi Lajos alpolgármester nyitotta meg. „Az idő olyan, mint egy folyó: nem lehet rajta végigtekinteni a forrástól a torkolatig. A pillanat tünékeny, a fénykép mégis megragadja” – fogalmazott az alpolgármester. – „Ha utazik az ember, talán jobban átérzi a múlékonyságot. Érzékszerveink érzékenyebben működnek, jobban tudatosul bennünk, hogy életünkben csak egyszer látjuk úgy azokat a helyeket és embereket.”

Némedi LajosNémedi Lajos

„Ma egy régi baráti kapcsolatunkra gondolunk egy távoli nép fiaival, akikkel barátságunk kezdetekor nem tartoztunk a szabad népek sorába. De elődeink szerencsére ebben a kérdésben állhatatosak és kitartóak voltak, megnyilvánulásaik mind őszinték és tiszta szívből szólóak voltak egymás fele.”

A megnyitón közreműködött Ungvári Eliza, a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola diákja és Áfrány Gábor, a Művészetek Háza „médiaművésze”.

Ungvári ElizaUngvári Eliza

Avro Iho 1949-ben született az észt Rakveres városban, finn családba. Már katonáskodása közben szenvedélyévé vált a fotózás, és ez a rajongása meghatározta későbbi sorsát. 1976-ban operatőrként végzett Moszkvában. Sok játékfilm operatőre és rendezője. Filmjeiben a kis népek életét és kultúráját mutatta be.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.