Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Miért kell távoznia a Pénzügyi Bizottság elnökének?

2016. március 30. 15:42
Távoznia kell Katanics Sándor DK-s képviselőnek a Pénzügyi Bizottság elnöki posztjáról. Az ügy kapcsán külön-külön Czaun János és Hartmann Ferenc is sajtótájékoztatót tartott szerdán.

„Papp János, egykori kommunista párttitkár szelleme kopogtat Veszprém ajtaján, de mi, a jobboldali többség tagjai nem engedjük be.” – kezdte szerda délutáni sajtótájékoztatóját Czaun János önkormányzati képviselő Katanics Sándor leváltása kapcsán, akit korábbi pereskedése következtében méltatlannak ítéltek meg a Pénzügyi Bizottság elnöki posztjára.

Czaun JánosCzaun János

Veszprém történetében még soha nem volt példa arra, hogy egy civil véleményt alkotott, egy politikus pedig válaszul büntetőeljárást kezdeményezett ellene. Katanics Sándornak több alkalma is lett volna visszavonni az eljárást. Először is hatósági feljelentést tett egy vállalkozó ellen, amit bűncselekmény hiányában elutasítottak. Ezek után ő, mint pótmagánvádló büntetőeljárást kezdeményezett, amelyben első fokon felmentették, majd ahelyett, hogy belenyugodott volna a bíróság döntésébe, fellebbezett és másodfokra vitte az ügyet, ahol a bíróság ismét elutasította a fellebbezést.

Czaun János elmondta, a Fidesznek nem okoz örömet Katanics leváltása, azonban miután Katanics nem kért bocsánatot sem a méltatlanul meghurcolt veszprémi vállalkozótól, sem azoktól, akiket mindeddig feljelentett, a jobboldali többségnek cselekednie kellett.

„Nem hagyjuk, hogy Veszprémben bárkinek is bántódása essék azért, mert elmondja a véleményét. Sőt, buzdítunk minden lakost, hogy mondják ki bátran, amit gondolnak. Legyen a szájukon, ami a szívükön és mi meg fogjuk hallgatni a problémáikat és megpróbálunk segíteni! Aki pedig Brusznyai Árpád szelíd szigorúsága helyett Papp János szellemi örökségére törekszik, azt arra kérem, távozzon Veszprém közéletéből.” - zárta a sajtótájékoztatót Czaun.

Az ügy kapcsán Hartmann Ferenc is kifejtette véleményét. Az ellenzéki képviselő szerint a módszer az ötvenes éveket idézi, Katanics Sándor leváltásának valódi oka pedig nem a korábban magánszemélyként, saját becsületének megvédése érdekében folytatott pereskedés, hanem a veszprémi ISZSZ belső ellenőr által is kifogásolt ügyeinek nyilvánossá tétele.

Úgy véli, a Fidesz ezzel egy magánügyre hivatkozva próbálja azt a látszatot kelteni, hogy Katanics Sándor méltatlanná vált a Pénzügyi Bizottság elnöki pozíciójára. „Holott az önkormányzati törvény 38. paragrafusa egyértelműen rögzíti, mikor lesz egy képviselő méltatlan: például büntetőügyi eljárás vagy adótartozás következtében. Ezek szerint Katanincs Sándor nem az” – mondta el szerdai sajtótájékoztatóján.

Hartmann Ferenc hozzátette: ezzel a lépéssel a Fidesz az önkormányzati bizottsági struktúra és személyi összetétel kapcsán született megoldást is felrúgja, pedig a per már annak elkészülte idején is ismert volt. Ráadásul a perre hivatkozni idő előtti is, mert a felülvizsgálati eljárás lehetősége még él, a bíróság hozhat más döntést.

Mindezek alapján a Demokraták Veszprémért elzárkózik attól, hogy új elnököt javasoljanak a posztra. A Pénzügyi Bizottság elnöki pozícióját egyébként általában ellenzéki képviselő tölti be, de az alelnök is jogosult rá. Ha azonban senkit nem jelölnek a posztra, akár a ciklus végéig elnök nélkül maradhat a bizottság.

Bertalan Melinda
Szabó Virág
Domján Attila
további cikkek
Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. 2024. április 22. 16:29 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. 2024. április 15. 19:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.