Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megérkeztek a dinoszauruszok Veszprémbe

2016. április 11. 12:20 // Forrás: MTI, VEHIR
Az életnagyságú ősállatok a tervek szerint nyár elejétől láthatók a Veszprémi Állatkertben.

Folyik a tereprendezés, a látogatói ösvények szinte teljesen elkészültek, a kamionokról pedig épp előttünk emeltek le egy Ceratosaurust, a Velociraptorok már a helyükön - gőzerővel dolgoznak a munkások a Veszprémi Állatkertben, hogy nyár elejére minden látogató élőben is megcsodálhassa a vadaspark új attrakcióit, az életnagyságú veszprémi dinoszauruszokat.

Helyszíni bejárásra invitálta a sajtó munkatársait hétfőn a Veszprémi Állatkert, amelyen Török László igazgató vezetett minket végig az épülő őslényparkon. (Ide kattintva nézheti meg az ott készült fotóinkat.) Ovádi Péter, a veszprémi önkormányzat képviselője szintén élőben tekintette meg a bővítést, aki sajtótájékoztató keretében elmondta: az önkormányzat rendkívül büszke az állatkertre, hiszen ahogy az elmúlt évek fejlesztései bizonyítják, minden évben meg tud újulni, a mostani beruházás pedig ismét bizonyítja, hogy egy egyedülálló, európai szintű állatkertet tekinthetnek meg az ide látogatók.

Kiemelte: az idei év a városban „fiatalok éve”, amelynek keretében az állatkert is kedvezményesen látogatható bizonyos napokon, ennek elmondása szerint már most érzékelhető a kedvező fogadtatása.

Ovádi Péter és Török László egy Ornitosuchus mellettOvádi Péter és Török László egy Ornitosuchus mellett

A nyáron nyíló őslényparkról Török László elmondta: 30 életnagyságú dinoszaurusz mása lesz látható a volt Erdei Motel területén, ahol mellékhelyiségeket és üzleteket is kialakítanak. A dínó park két hektáron terül majd el, és 250 millió évre tekint vissza, felvonultatva számos hús- és növényevő fajt, köztük a 23 méter hosszú Diplodocust, Iguanodont, Triceratopsot, Stegosaurust, vagy a több mint 4 méter magas Tyrannosaurus Rexet, melyekről a tudnivalókat a mellettük kihelyezett tájékoztató tábla tartalmazza majd. A szobrokat Németországból szállították a megyeszékhelyre.

Az őslényparkba látogató gyerekeknek játékos foglalkoztatókat is kialakítanak, emellett részt vehetnek egy életnagyságú dinoszaurusz-csontváz homokból való feltárásában is.

Az igazgató kifejtette: a park kialakításakor 8 ezer köbméter földet mozgatnak meg, 100 fát és 400 cserjét ültetnek el.

A földtörténeti korokat bemutató tárlaton a tervek szerint helyet kap majd egy mezozoikumi tengeri hüllő, és egy kavicsfogú álteknős is, melynek felszínre kerülése Veszprémhez és Laczkó Dezső paleontológushoz köthető.

Az önerőből megvalósuló 150 millió forintos beruházás az állatkert szerves része lesz, külön belépőt nem kell majd érte váltani.

zoo
Galéria
Megérkeztek a dínók
Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.