Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ingyen lesz a wifi, olcsóbb lehet az internet

2016. április 13. 10:55 // Forrás: MTI
A kormány még az idén javaslatot tehet az internet-előfizetések áfájának csökkentésére, így az előfizetési díjak is csökkenhetnek - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az Országgyűlésben.

Kara Ákos az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosításának vitájában úgy fogalmazott: a magyar kormány elkötelezett a digitális fejlesztések mellett, a kormány ezért internetes konzultációt folytatott. Hozzátette: a szolgáltatókkal együttműködve a rászorulók számára is elérhető árú internetcsomagot akarnak létrehozni, valamint ingyenes wifi-szolgáltatást terveznek minden magyar település központjába.

Az államtitkár hangsúlyozta: manapság a versenyképességet, a fejlődést és a jólétet a digitalizáció jelenti, a magyar kormány pedig elkötelezett a digitális fejlesztések mellett. A kormány ezért internetes konzultációt folytatott, ennek alapján készítette el a digitális jólét programját, aminek legfőbb célkitűzése, hogy Magyarországon, bárhol, bárki megfizethető, jó minőségű internetkapcsolathoz jusson hozzá - mondta.

Kara Ákos közlése szerint ezért még az idén javaslatot tehetnek az internet-előfizetések áfájának csökkentésére, és gondoskodnak arról, hogy ennek köszönhetően az előfizetési díjak is a csökkenjenek. Ez nem kis küzdelem, de készen állunk ennek véghezvitelére - tette hozzá.

Ismertette: a szolgáltatókkal együttműködve a rászorulók számára is elérhető árú internetcsomagot akarnak létrehozni, valamint ingyenes wifi-szolgáltatást terveznek minden magyar település központjába, valamint az iskolákban, az egyetemeken és a nagyobb látogatottságú könyvtárakban. Legkésőbb 2018 végére szeretnék elérni, hogy minden háztartás, amely igényli, hozzáférhessen a szupergyors internethez - erősítette meg.

Közölte azt is: az év második felében 139 járásban kezdődik meg a szupergyors internethálózat kiépítése, így 800 ezer embernek teremtik meg a minőségi internet-hozzáférés lehetőségét, valamint hamarosan országosan 100 ezer ember számára kezdenek képzést, hogy megszerezhessék a digitális készségeket.
Kara Ákos szerint ezen célok teljesüléséhez megfelelő hálózati infrastruktúra szükséges, hiszen hiába tesznek minden településre wifit, ha lassú a hálózat.

Ezért fontosnak nevezte, hogy országszerte olyan fejlesztések történjenek, mind a szolgáltatók, mind az állam részéről, amelyek stabilan és jó minőségben szolgálják ki a megnövekedett igényeket. Ezek a fejlesztések összetettek és költségesek, hiszen akár több ezer kilométernyi hírközlési kábel telepítését, illetve cseréjét jelentik - tette hozzá Kara Ákos, aki szerint a műszaki nehézségek mellett, számos adminisztratív akadály is nehezíti a fejlesztést.

Az államtitkár értékelése szerint az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosítása olcsó, gyors és rugalmas hálózatfejlesztést tesz lehetővé, és a 2015-ben megkezdett "jogi akadálymentesítést" folytatva, tovább egyszerűsíti a hírközlési hálózatépítési munkákkal kapcsolatos eljárásokat.

Az államtitkár a módosítás részleteiről szólva kiemelte: előírnák, hogy ahol lehet, a hálózatfejlesztéseket a meglévő közműhálózati elemek felhasználásával, újrahasznosításával kell megoldani, így a szupergyors internetet biztosító kábeleket elsősorban a meglévő villanyoszlopokra vagy a vízvezetékek számára kialakított közműalagutakba kell telepíteni. Ezzel időt és pénzt takarítanak meg, hiszen nem kell külön kábelalagutakat építeni- tette hozzá.

Fontosnak nevezte azt is, hogy az építési munkákat összehangolják, így elkerülhető, hogy a frissen épített utakat pár hét múlva újra fel kelljen bontani például egy kábel cseréje miatt.

Az államtitkár kitért arra is: a javaslatban kötelezően előírnák, hogy minden új és felújított épületben készítsék elő a szupergyors internet csatlakozás feltételeit.

Fidesz: januártól csökkenhet az internetszolgáltatás áfája

Törő Gábor (Fidesz) elmondta, hogy a törvényjavaslat a vonatkozó uniós irányelv átültetésének befejezését tartalmazza, miszerint az unió területén egységesen állapítják meg az egyes közműszolgáltatókat megillető minimális jogokat, kötelezettségeket, amelyek elősegítik a nagysebességű elektronikus hírközlő hálózatok kiépítését.
Közölte azt is, hogy hamarosan minden háztartás számára elérhetővé válik a legalább 30 megabyte-os internet-hozzáférés, és jövő év végére lesz elérhető az ingyenes wifi minden település legalább egy közintézményében, közterületén. Hozzátette: ezt 2018 végére kiterjesztik minden oktatási, közművelődési intézményre.
A kormánypárti politikus azt mondta, januártól 27-ről 18 százalékra csökken az internet áfája, és bevezetnek egy olyan alapcsomagot, amellyel azok is használhatnák a világhálót, akik nem tudták eddig megfizetni.

Utolsó frissítés: 11:22

vehir.hu
további cikkek
Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak A kormány Ifjúsági garancia plusz programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és utazási támogatásra, valamint átképzésre - ismertette Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 2024. április 16. 11:48 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46 Új otthonfelújítási programot indít a kormány az 1990 előtt épült lakóházak korszerűsítésére Új otthonfelújítási programot indít a kormány az 1990 előtt épült lakóházak korszerűsítésére Új otthonfelújítási programot indít a kormány 108 milliárd forint keretösszeggel az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére: egymillió forint önrész mellett maximálisan 6 millió forintos támogatás vehető igénybe, amelynek fele kamatmentes hitel, másik fele vissza nem térítendő támogatás - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján. 2024. április 5. 15:39 Ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak Ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak A magyar kormány legújabb fiatalokat támogató intézkedése szeptember 1-től lépérvénybe. 2024. március 14. 12:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.