Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C

’Mindenhol a szépet és az életet látta’

2016. április 13. 17:54
Koszorúzással és előadásokkal emlékeztek meg szerdán a 100 éve elhunyt Eötvös Károlyra szerettei és tisztelői.

Éppen 100 éve, 1916. április 13-án hunyt el Eötvös Károly politikus, ügyvéd, író, publicista és országgyűlési képviselő, aminek az alkalmából a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár egész évben különleges programokkal várja az érdeklődőket.

Halálának évfordulóján, szerdán családtagjai, a könyvtár dolgozói és a városvezetés képviselői mellett szép számmal jelentek meg civilek is a könyvtár színházkert felőli főbejáratánál található Eötvös Károly szobornál, hogy leróják tiszteletüket.

Schreiber Márta, a könyvtár igazgatóhelyettese a Pesti Hírlapban 1916. április 17-én megjelent cikket olvasta fel, melyben Eötvös temetéséről és személyéről emlékeztek meg, aki „mindenhol a szépet és az életet látta, a poézis lelke volt maga”. Ezt követően a jelenlévők – Némedi Lajos alpolgármester, Pálmann Judit, a könyvtár igazgatója, a Veszprém Megyei Főügyészség, a Magyar Jogász Egylet Veszprém Megyei Szervezete, a Veszprém Megyei Ügyvédi Kamara, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület, az Eötvös Károly Magyar Tengere Alapítvány, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata és a Mezőszentgyörgyi Általános Iskola képviselői – elhelyezték az emlékezés koszorúit és virágait.

Eötvös Károly 1842. március 11-én született Mezőszentgyörgyön. A Pápai Református Kollégiumban tanult, majd jogi tanulmányokat végzett. 1872-ben a veszprémi kerület képviselőjévé választotta. Csatlakozott a Deák-párthoz, ahol a párt lapjának, a Pesti Naplónak lett vezércikkírója, majd 1878-ban Pesten megnyitotta híressé vált ügyvédi irodáját. 1882-ben a tiszaeszlári vérvád perben vállalta a védelem vezetését, ami nemzetközileg a legismertebb magyar személlyé tette. 1884-ben egy időre visszavonult a politikától, majd 1887-től, főként Nagykőrös képviselőjeként vett benne részt ismét, 1910-ig az országgyűlés tagja maradt. Élete utolsó évtizedében elsősorban irodalommal foglalkozott, összes műveiből 24 kötetet adott ki a Révai kiadó. Utazás a Balaton körül című elbeszélésfüzére mellett leghíresebb műve A nagy per. Emellett írt novellákat, anekdotákat, életrajzi és közéleti arcképeket. 1916. április 13-án hunyt el.

A koszorúzás után Brassai Zoltán irodalomtörténész a prózaíró, dr. Kovácsfiné dr. Nagy Judit, a Magyar Jogász Egylet Veszprém Megyei Szervezetének elnöke pedig az ügyvéd Eötvösről tartott előadást a könyvtárban, majd Sashalmi István helytörténeti kutató mutatta be a szabadságharc két veszprémi huszárjáról szóló könyvet.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Álmodjunk nagyot! Álmodjunk nagyot! Ambiciózusnak lenni valójában jó. Persze hit, szorgalom, kitartás és alázat is kell ahhoz, hogy célt érjünk, és a támogatás sem utolsó, de ha ezek megvannak, csodás dolgokat lehet elérni. Bizonyította ezt a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek szombati balett gálája is. ma 15:32 Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Karády Anna írónő volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk, akiket a jelentkezés során kisorsoltunk, egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket, sőt, a végén dedikált is az írónő. ma 16:16 Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. tegnap 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.