Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Torreádorok és spanyol csábítók az Arénában

2016. április 14. 16:18 // Forrás: Niytókép: opera.hu
Az operatörténelem egyik leghíresebb darabja, Bizet Carmenja érkezik július 9-én a Veszprém Arénába.

Georges Bizet Carmen című operáját első ízben 1875 tavaszán állították színpadra Párizsban, a cigánylány, a tizedes és a parasztlány viharos szerelmi háromszögének története azonban nem aratott osztatlan sikert. A francia zeneszerző korát meghazudtolóan nem félt újszerűen beszélni a nőiségről, szenvedélyről, ráadásul az alsóbb néposztályok beemelése mellett a nyíltszíni gyilkosság eszközét is alkalmazta. A sors furcsa fintora, hogy alig négy hónappal Bizet halála után a darab mégis népszerűségre tett szert, s azóta az egész világot meghódította.

Ma Magyarországon a legtöbbet játszott operaként tartják számon; adták már elő klasszikus és modernebb értelmezésben is. Amikor két évvel ezelőtt Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház igazgatója felkérte Oberfrank Pált, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját, hogy rendezze meg a Carment, az a cél vezérelte őket, hogy olyan előadás készüljön, ami képes a mai fiatalokat is megszólítani.

Július 9-én, szombaton este 8 órakor ezt a verziót láthatja a veszprémi közönség is, amihez sikerült ismét megnyerni Rinat Shaham világhírű operaénekesnőt, aki annak idején a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon debütált előadásban alakította a címszereplő Carment – árulta el Oberfrank Pál a produkciót beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón. Rinat Shaham mellett Nyári Zoltán látható Don José szerepében, jegyesét, Micaelát Létay Kiss Gabriella alakítja, Escamilloként pedig Szemerédy Károly köszön vissza, de az előadásban fellép többek között az Operaház kórusa és gyermekkara, valamint a Honvéd Együttes is.

Oberfrank PálOberfrank Pál

A produkció emellett további különlegességeket is tartogat: Székely László díszlete, a beforgatott tükrök monumentalitássá teszik a darabot, láthatunk kortárs táncbetéteket, a zárt, francia nyelvű számokat pedig szintén francia nyelvű, rövid prózarészletek szakítják meg, de természetesen lesz magyar felirat is. „Minél pörgősebb előadást szerettünk volna létrehozni, az egyes szereplők, a szituációk pedig remélem megmutatják, hogy az itt látott archetípusok ma is köztünk élnek. Mindenkiben van egy kicsi Carmenből és Don Joséból” – mondta el Oberfrank Pál.

A Carmen bemutatója a Veszprém Arénában lesz, amiről Varga András ügyvezető elmondta, sosem csak egy sportcsarnok szerepét látta el. Rendszeresen biztosítanak helyszínt rendezvényeknek, konferenciáknak, koncerteknek, kulturális programoknak, a jövőben pedig reméli, még szorosabbra fűzhetik az együttműködést a színházzal.

Varga AndrásVarga András

A Petőfi Színház és a Magyar Állami Operaház közös produkciójára jegyek április 18-ától kaphatóak a színház jegypénztárában, honlapján és a jegy.hu oldalon, valamint a székesfehérvári Tourinformban, később pedig akár az ország többi pontján is. A legolcsóbb jegyek 5900 forintba, a legdrágábbak 8200 forintba kerülnek, de a Petőfi Színház bérletesei és a Veszprém kártyával rendelkezők kedvezményre is jogosultak.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29 Élet és halál kérdése a színpadon Élet és halál kérdése a színpadon Anat Gov: Happy Ending című drámáját mutatja be pénteken a Veszprémi Petőfi Színház. Az onkológián játszódó történet saját elmúlásukkal szembesíti a szereplőket – és a nézőket. 2024. április 11. 21:54 VII. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja áprilisban Veszprémben! Petőfi Színház VII. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja áprilisban Veszprémben! 2024. április 19-20-21. között hetedik alkalommal várja az érdeklődő közönséget a Veszprémi Petőfi Színházban a szíveket, lelkeket feltöltő, aktuális problémákat a színház- és társművészetekkel feldolgozó, segítő, tükröt tartó Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja. 2024. április 10. 11:22 Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben A Veszprémi Petőfi Színház a hetedik alkalommal rendezi meg április 18-21. között a Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválját. Az előadások után idén is beszélgetések lesznek, hogy az aktuális témákat minél mélyebben körbejárhassák. Az autizmus világnapján zajló sajtótájékoztatón vidéki színházak kapcsolódtak a Petőfi színház autizmusbarát szemléletformáló kezdeményezésükhöz. 2024. április 2. 18:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.