Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Katanics: Szeméttelep lett a hulladékkezelőből

2016. április 28. 9:42
Czaun azt mondja, a szakhatóság és az EU ellenőrzése 10 éve nem talált hiányosságot Királyszentistvánon.

Az áprilisi közgyűlésen is szóba került a múlt hétvégi történet, miszerint az önkormányzat két képviselője, Katanics Sándor (DK) és Hartmann Ferenc (MSZP) kifogásolja a királyszentistváni hulladéklerakó működését.

A Demokratikus Koalíció politikusa napirend előtti felszólalásában ismét kihangsúlyozta: Bár a hulladéklerakó bejáratnál az a felirat olvasható, hogy „Befektetés a jövőbe!”, ők inkább azt látták, hogy ez a „visszatérés a múltba!”

Az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társulás 2009-ben olyan beruházást ígért, amelynek célja az volt, hogy az észak-balatoni térségben 158 település több mint 300 ezer lakosa számára a kor elvárásainak, az EU-direktíváknak, a hazai jogszabályoknak, valamint a környezet- és természetvédelmi követelményeknek a megfelelő hulladékkezelő rendszer épüljön ki.

Katanics Sándor szerint a lerakón nem hulladékkezelés, hanem rablógazdálkodás folyik, a rendszer túlterhelt, az eredeti célok nem teljesülnek, ott jártukkor a válogatás is szünetelt- mondta. Ugyan nem szállíthatnák ki a beérkező szemetet a teherautók közvetlenül a lerakóba, ők mégis ezt tapasztalták. Elmondta, van olyan képük, ami azt bizonyítja, válogatás nélkül kerül lerakásra a szemét. Alkalmazottaktól állítólag azt hallották, - akik telefonjaikkal rögzítettek-, hogy veszélyes hulladékot, azbesztet, festéket, autógumit is elhelyeztek a területen, holott ez tilos.

Katanics Sándor és Hartmann FerencKatanics Sándor és Hartmann Ferenc

A használatba vétel óta eltelt 5 év alatt óriási mennyiségű szemetet helyeztek el, mondhatni szemétteleppé vált, és az ígéretekkel ellentétben az ott tapasztalható látvány rendkívül rontja a tájképet- mondta a csütörtöki közgyűlésen a képviselő.

Az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnöke, Czaun János szerint Hartmann Ferenc, és Katanics Sándor csak „ügyet” szeretne kreálni, hiszen ahogy 10 éve, az április 25-i rendkívüli ellenőrzés sem talált semmiféle szabálytalanságot a királyszentistváni hulladéklerakó működésével kapcsolatban.

Az elnök állítja, hogy Hartmann Ferenc illetéktelenül hatolt be április 22-én az üzem területére, és ott arrogánsan viselkedett, hiszen a veszélyes üzemnek számító telepen az üzemvezető felszólításának ellenére fotóztak, holott ez nem megengedett. „Ezek után mi következik? Vajon az lesz a következő, hogy Hartmann Ferenc magánlakásokba fog behatolni, és ott fog fotókat készíteni?”

Czaun szerint a telep működése semmi titkot nem rejt, előzetes bejelentkezést és munkavédelmi oktatást követően meglátogatható. Mi több, népszerű is, hiszen csaknem hetente van egy-egy hazai vagy külföldi szakmai csoport, ami meglátogatja, és mind elismeréssel távozik. Hozzátette, hogy bármikor szívesen körbevezeti képviselőtársait a telepen, hogy meggyőződhessenek annak jogszerű és szakszerű működéséről.

czaun jánosczaun jános

„Aki pedig csak egy kicsit is ért az Észak-balatoni Hulladékgazdálkodási rendszerhez, tudja, hogy a királyszentistváni központban nincs szelektíven gyűjtött hulladék, azt oda nem szállítunk”-mondta.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. tegnap 16:29 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. 2024. április 15. 19:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.