Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Festői a panoráma az újonnan átadott kilátóról

2016. április 28. 14:41
Ma délelőtt került sor a Gizella Királyné Kilátó ünnepélyes átadójára. A 8 méter alapkörű, 22 méter magas építmény a Gulya-dombi parkerdőben, az állatkert bejárata mellett várja a látogatókat.

„A jövő a kezünkben van” közjóléti beruházási sorozat keretében most egy új kilátóval lett gazdagabb a Királynék városa. Az átadón Schumacher István, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója mellett Takács Szabolcs megyei kormánymegbízott és Bitay Márton államtitkár is megoszttta a közönséggel ünnepi gondolatait.

Schumacher István megköszönte a tervezők, építők és a támogatók munkáját, akik lehetővé tették, hogy a Gulya-domb újabb létesítménnyel gazdagodjon.

Bitay Márton elmondta, sokrétű munkája során mindig felüdülést jelent számára, ha az Erdőgazdasági Zrt-vel közösen dolgozhat. Elmondta, az utóbbi években Magyarországon észrevehetően teret hódított a bakancsos turizmus. Ez örvendetes, hiszen tengerpart és havas hegycsúcsok híján is bővelkedünk a természeti kincsekben. Reményei szerint az újonnan átadott kilátó is nagy kihasználtságnak örvend majd, főleg, hogy most indul be igazán a turistaszezon.

Takács Szabolcs a legszebbnek nevezte Veszprém megyét. „Ha másoknak nem is, hát a veszprémieknek biztosan, hiszen valljuk be, nem annyira rossz dolog beékelődni a Bakony és a Balaton közé” – tette hozzá. Úgy véli, a VERGA Zrt. felelősen és magas hatásfokkal végzi munkáját, nm utolsó sorban pedig példamutatóan sokat tesz a közjóért.

Az 51 tonna ösztömegű kilátó horganyozott acélból készült. Felépítése gyártással, szereléssel együtt 4 hónapot vett igénybe. A 1615 különböző méretű alkatrészt 7500 csavar fogja össze. A kilátó érdekességét az alakja adja, amely algebrai értelemben egyköpenyű forgáshiperboloid, másodrendű forgásfelület. Az alakzat távolabbról nézve az egymás mögött lévő egyenesek és pontok sokaságából görbét képez. A hiányzó pontokat az elménk a szabályt alkalmazva kiegészíti, a térgörbét így valóságnak láttatja.

Szabó Virág
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.