Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Átadták a Gizella-díjakat

2016. május 7. 18:47
Veszprémi folyóirat-alapító, ifjúsági kamarazenekar és egy nyugalmazott plébános a díjazottak között

Az idén 25. alkalommal megrendezett Gizella-napokon is átadták a veszprémi önkormányzat által adományozott elismeréseket, melyet minden évben 3 olyan személy vagy szervezet kap, akik a város szellemi, művészeti, épített környezeti értékeinek létrehozásáért, megőrzéséért, és természeti értékeinek megőrzéséért, nemzetközi hírének öregbítéséért, kapcsolatainak kiépítéséért és ápolásáért, valamint a sport területén kiemelkedő munkát végez.

A szombat délutáni ünnepélyes díjátadón Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa a város régmúltra visszanyúló kultúrájáról és Gizella királyné hagyatékáról beszélt.

navracsics tibornavracsics tibor

A helyi közösség ünnepe a Gizella-napok, mely a városlakóknak mutat tükröt a helyi csoportok, együttesek, és művészek munkájáról, emellett számot ad arról, miként él ma Veszprém társadalma - mondta. Gizella királyné hagyatékát ápolnunk kell, és dolgoznunk kell azon, hogy a kultúra megtartásával Veszprém jövője több ezer évre biztosítva legyen.

A beszéd után Porga Gyula polgármester adta át a Gizella-díjakat dr. Tölgyesi Józsefnek, a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekarnak, és Vasáros Józsefnek.

Dr. Tölgyesi József 1940-ben született Városlődön. A tanárképző főiskola elvégzése után több Veszprém megyei kistelepülésen volt általános iskolai tanító, városunknak 1974 óta polgára. A Veszprémi Egyetem Tanárképző Kar óraadója, több éven keresztül volt a Veszprém Megyei Pedagógiai Intézet igazgatóhelyettese. Jelenleg a Kodolányi János Főiskola docense, rektori tanácsadó. Tevékenységének súlypontja a város, a megye oktatástörténete. Alapító főszerkesztője a „Veszprémi Szemle” várostörténeti folyóiratnak. Több idegenforgalmi kiadvány szerzője és szerkesztője. Jelentős a Veszprém városi, illetve a Veszprém megyei tárgyú iskolai segédkönyvek megjelentetése érdekében kifejtett munkássága. 2010-ben Bél Mátyás- díjat, Veszprém városától 1999-ben Ranolder díjat, 2011-ben Pro Meritis díjat, majd 2013-ban Áder János köztársasági elnöktől a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehetett át.

Porga gyula, vásáros józsef, demel eszer és dr. tölgyesi józsefPorga gyula, vásáros józsef, demel eszer és dr. tölgyesi józsef

A Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar a Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékeiből áll. Mintegy 40 diák muzsikál az együttesben, mely Demel Eszter irányítása alatt az egyik legjelentősebb hazai ifjúsági zenekarrá fejlődött. A 12- 18 éves fiatalok érett zenei előadásmódjukkal és hangzásvilágukkal rendszeresen kivívják a közönség elismerését. Számos díj, fesztivál, koncert, turné jelzi kimagasló teljesítményüket. Demel Eszter karnagy, a hazai zenepedagógia kiemelkedő alakja, a gyerekekért rajongó- ember. Sok évtizedes munkája során veszprémi gyerekek százainak adott zeneszeretetet, minőség iránti elkötelezettséget, növendékeiből számos elismert előadóművész, karnagy, zenetudós vált. Számos elismeréssel büszkélkedhetnek. A nemzetközi vonószenekari fesztiválon Arany minősítést, az Országos Zenekari Versenyen I. helyezést és karnagyi különdíjat, 2015-ben pedig Veszprém Megyei Príma Díjat valamint közönségdíjat kapott az együttes.

Vasáros József Káptalanfán született 1941-ben, földműves szülők gyermekeként. A munka, a föld szeretetét innen hozta, de szívesen vonult félre olvasmányaival. Mivel megbízhatóan, szorgalmasan dolgozott, vidám természetű, társasági ember volt, megbocsátották neki különleges érdeklődését, lelki beállítottságát. A sümegi gimnáziumban tanult, majd Szegeden végezhette a pappá szenteléshez szükséges tanulmányokat, 1966-ban szentelték pappá. Első helye Ajkán volt, később a zalahalápi templomot és plébániát választotta működési helyéül. Az egyházmegye hitoktatásának egyik motorja hittanversenyek, találkozók szervezésének fontos segítője lett. A rendszerváltás Ajkán találta, ahová, mint plébános került vissza. A hirtelen felduzzadt létszámú hitoktatás iskolánkénti megszervezését, a hitélet és közélet harmóniájának alakítását, a hívek számára határozott igazodási pont mutatását érezte az aktuális feladatnak. Ezután Sümegre kapott helyezést, az egyházmegyei találkozók, rendezvények segítésére, és a helyi hitoktatási munka szervezésére. 4 év után került Veszprémbe, a Szent László Plébániára. Egyházmegyei hitoktatási referens, a Hitoktatási Bizottság vezetője. Őszinte, együttérző, a nehézségeket vidámsággal, derűvel fogadó, az emberekben bízó, megbocsátani tudó, a konfliktusokat kerülő személyiség.

Az eseményen a Honvéd Együttes Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Magyar Honvédség 54. Veszprém Radarezred Légierő zenekara működödtt közre.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.