Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Sportnegyed, viadukt és ipari park épülhet

2016. május 10. 11:00
„Történelmi léptékű gazdaságfejlesztési megállapodást” írt alá Porga Gyula polgármester és Orbán Viktor miniszterelnök.

A városvezető és a kormányfő kedd délelőtti megbeszélését követő sajtótájékoztatón Porga Gyula úgy fogalmazott, hogy erős Magyarország akkor létezik, ha erősek az önkormányzatok is. A két szektor évek óta erős szövetséget képez: először elválasztották az állami és önkormányzati feladatokat, az önkormányzati rendszert béklyóba kötő adósság-állománytól megszabadította az állam a településeket.

A polgármester szerint az állam felismerte, hogy a nagyvárosokat kell segíteni, mert azok térségi szerepet töltenek be. Az a program, amiről a miniszterelnökkel egyeztettek, ezt a célt szolgálja. „Veszprémben büszkék vagyunk az elődeink kitartására, szorgalmára, kreativitására, de ez a múlt teher is, ami megköveteli, hogy ne csak megőrizzük, de gyarapítsuk is az örökölt értékeket.” Porga Gyula úgy fogalmazott, hogy 2016 májusát arany betűkkel írják majd Veszprém történetében, és egy „történelmi léptékű gazdaságfejlesztési megállapodást” kötöttek.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Veszprém jó állapotban van szellemi, gazdasági, politikai és pénzügyi szempontból is. A 2010-ben 6%-os munkanélküliséget sikerült 3% alá csökkenteni. 2014 után 4000 munkahely jött létre, a városban megtermelt egy főre jutó nemzeti össztermék 16, az ipari teljesítmény 40 százalékkal nőtt. A város ipari szerkezete jó: jelen van két nemzetközi zászlóshajó, és 7000 vállalkozás működik a hatvanezres településen. Ez egy saját lábon állásra törekvő város képét mutatja.

„Régi mentalitás a siránkozás” – fogalmazott – „hogy a sikereket le kell tagadni, mert úgy gondoljuk, támogatást csak az elesettek kaphatnak. Ezen a hozzáálláson változtatni kell. Ma sok dologban állapodtunk meg, és nem azért, mert önöknek segítség kell: a siker nem ellene, hanem mellette szól annak, hogy támogassuk az önök törekvéseit. Aki sikereket ér el, arról joggal feltételezzük, hogy újabb lehetőséget kapva ismét sikeres lesz.”

A miniszterelnök és a polgármester megállapodása a következőket tartalmazza:

  • Rendezik a szentkirályszabadjai reptér tulajdoni viszonyait, a mellette található ipari területet és a légi közlekedést – erre a célra 4 milliárd forintot szánnak
  • Iparos parkot hoznak létre 2,5 milliárd forint értékben azzal a feltétellel, ha szakképzési gyakorlóközpontot is létrehoznak ott.
  • Aranyosvölgyi kreatív tudáspark kialakítása – ennek részleteit és tartalmát még később tisztázzák.
  • A vasúti és autóbusz-pályaudvarok rendezését is támogatnák, de pontos összeget akkor tudnak a feladathoz rendelni, ha a tervek elkészültek.
  • Új völgyhíd épül 3 milliárd forintért, és ehhez kapcsolódóan további 3 milliárdért felépítik a belső körgyűrű Dózsavárost a Jutasi úttal összekötő szakaszát
  • Kerékpárút épül 280 millió forintért Csopak-Felsőörs, 500 millióért Zirc, 600 millióért a Somló irányába.
  • Felújítják a Petőfi Színházat, aminek az eredeti állapotát állítják helyre. Ezt a feladatot a kormány vállalja, de az árról még tárgyalnak.
  • 2,5 milliárdot kap az állatkert.
  • A Csermák Antal Zeneiskola belső felújítása 762 millióba kerül.
  • 8000 férőhelyesre bővítik a Veszprém Arénát 3 milliárd forintból.
  • Felújítják a Stadiont 1,2 milliárdért
  • Amennyiben a TAO-támogatáson felüli hozzájárulás szükséges a jégcsarnok megépítéséhez, azt a kormányzat vállalja.
  • Biztosan megépül az uszoda és hozzá kapcsolódóan a nyolcas és 82-es utak körforgalommal ellátott összeköttetése is megvalósul, pontos összegben a végleges tervek ismeretében tudnak majd megállapodni.

Nem része a programnak azonban a nyolcas út Veszprémet elkerülő szakasza, ami a miniszterelnök szerint harminc milliárd forintba kerülne, és ennek fedezete egyelőre nem áll rendelkezésre. Hozzátette: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a pénzt mielőbb előteremtsék.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.