Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

A rabok többet vannak a szabadban, mint a gyerekek

2016. május 10. 14:26 // Forrás: Csalán Egyesület
A gyerekek túlnyomó többsége naponta még 1 órát sem tölt szabad levegőn, pedig egészséges fejlődésükhöz elengedhetetlen a kinti fogócskázás, játszóterezés. Azok a gyerekek ugyanis, akik aktívan töltik szabadidejüket a természetben, azok boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak, ráadásul jobban alszanak és tanulnak is.

„A gyerekek elektronikai eszközökkel töltött ideje napi 1 óráról 6-7 órára nőtt az elmúlt 5 év során – mutatnak rá egyes felmérések a tényekre. A különféle műszaki „kütyük” nagyon vonzóak a gyerekek számára, sok szülő úgy is vélekedik, hogy a mai gyerekeket már nem lehet mással lekötni, mint a TV-vel és számítógépes játékokkal. Azonban ez az életforma a gyerekek inaktivitásán túl számos egészségügyi problémát is okozhat.” – nyilatkozta dr. Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke.

„A Cambridge Egyetem kutatásai szerint minden szabadban töltött óra jelentősen csökkenti a gyermekkori rövidlátás kialakulásának kockázatát. Adataik rámutattak arra, hogy a már gyerekkorban rövidlátó gyerekek mintegy 4 órával kevesebbet játszottak szabadban, mint a látásproblémákkal nem küzdő társaik.” – folytatta a Csalán Egyesület elnöke. „Tudósaik ezt a tényt azzal magyarázzák, hogy a természetes fény közvetlenül a szembe jutva olyan anyagok termelődését segíti, melyek az éleslátásért felelősek. A hatás növelhető a szabadban történő testmozgással és a gyakori távolnézéssel.”

Emellett a csemeték monitorok, mobilok előtt töltött idejével arányosan jelentkezik az inaktív életforma, mely mozgáshiányon túl a gyermekek közérzetét is jelentősen befolyásolja. A mozgás ugyanis nem csak a testsúlyproblémákon segíthet, de hozzájárulhat gyermekeink jobb alvásához, sikeresebb tanulmányi eredményeihez, boldogságához és kiegyensúlyozottságához is.

A gyerekek több, mint ¾-e naponta még 1 órát sem tölt el a szabadban. Vagyis egy rabságban lévő börtönlakó számára - a fizikai és mentális egészségük megőrzése végett - biztosított napi 1 óránál is kevesebb jut nekik arra, hogy mászókázzanak, sárkányt reptessenek, fogócskázzanak vagy csak önfeledten élvezzék a természet biztosította örömöket. Érdemes ezt szemünk előtt tartanunk, ha gyermekeink nyarát tervezzük, vagy hétvégi programját állítjuk össze. Ebben szívesen segít a Csalán Egyesület mind a gyerekek, mind a felnőttek számára szervezett programjaival.

Címlapfotó:abcnews

vehir.hu
további cikkek
’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ A perinatális veszteséget, azaz egy csecsemő, vagy magzat elvesztését feldolgozó színházi darab érkezik Veszprémbe április 6-án. A lélek legmélyebb szintjeire is ható előadásnak nem csak az a célja, hogy segítsen az érintett pároknak a tragédia feldolgozásában, a környezetüknek is szolgál tabudöntögető útmutatóval. Cikkünkben a rendező, a színészek és pszichológusok és szakemberek is beszélnek a témáról. 2024. március 21. 8:42 Bölcsődével gazdagodott Csetény Bölcsődével gazdagodott Csetény A kedden átadott Tipegő Csicsergő Bölcsőde két csoportban összesen 24 kisgyerek fogadására alkalmas. 2023. november 8. 10:44 Csok Plusz néven új otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány Csok Plusz néven új otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány Új, az első közös otthon megvételére, nagyobb otthonba költözésre és lakásbővítésre is felhasználható otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány Csok Plusz néven  - jelentette be a kulturális és innovációs miniszter. 2023. október 26. 8:56 Magyarországnak új szövetségese lett a családok szabadságharcában Magyarországnak új szövetségese lett a családok szabadságharcában Novák Katalin a Tesla texasi autógyárában találkozott a milliárdos vállalkozóval, Elon Muskkal. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miről beszélgettek a találkozón. 2023. szeptember 26. 12:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.