Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Finn delegáció járt Veszprémben

2016. május 16. 11:12
Kulturális, oktatási és gazdasági együttműködésről folytatott tárgyalásokat Porga Gyula, Veszprém polgármestere Petri Tuomi-Nikula-val, Finnország budapesti nagykövetével május 13-án, pénteken a veszprémi városházán.

A nagykövet 2016 januárja óta látja el Finnország budapesti képviseletét, és első alkalommal járt Veszprémben. Petri Tuomi-Nikula mellett a delegáció tagjainak sorában ott volt Cita Högnabba-Lubikero, a budapesti FinnAgora finn kulturális és tudományos intézet igazgatója, valamint Debreczeni Attila a Finpro közhasznú szervezet magyarországi területi képviselője is.

A találkozó során szóba került a veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola és Veszprém finnországi testvérvárosában, Rovaniemiben található iskolák közötti aktív partnerkapcsolat. A két nemzet tagjai egyetértettek abban, hogy Finnország és Magyarország közötti kapcsolatot nagymértékben lehetne erősíteni a kutatás-fejlesztésre összpontosítva. A nagykövet elmondta, hogy innovatívnak és vállalkozónak kell lenni, hiszen a kreatív iparban különösen nagy lehetőségek rejlenek, amelyek egyelőre kiaknázatlanok. Veszprémben a Pannon Egyetem kiváló tudásbázist jelenthet az ilyen fejlesztések számára, ami egy együttműködés mellett Finnország és Magyarország számára is egyaránt előnyös lenne.

A találkozó során szóba került a két nemzet nyelvrokonsága is, ami sajnálatos módon a fiatal generációk számára már nem olyan nyilvánvaló. Új tartalommal kell megtölteni a finn-magyar kapcsolatokat, amelyhez a nagykövet közös gondolkodásra hívta a polgármestert. Az egyetemeknek pedig nem csak a tudást kell átadniuk, hanem megtanítani a fiatalokat, hogyan legyenek vállalkozók, hogy kamatoztassák a megszerzett tudást. A nagykövet véleménye szerint ebben a gyakorlatias képzésben a finnek rendkívül erősek Európában. A fiatalok számára lehetőséget kell teremteni, hogy megismerhessék egymás kultúráját, szokásait, hogy a magyar és finn népek között ilyen ifjúsági kapcsolatok is kialakulhassanak – vélekedett a nagykövet.

Porga Gyula és Petri Tuomi-Nikula megállapodtak abban, hogy a jövőben tovább erősítik az együttműködést és további tartalommal töltik meg.

vehir.hu
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. ma 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. tegnap 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. ma 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  tegnap 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.