Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy hétig a táncé lesz a főszerep

2016. május 22. 20:36 // Forrás: Képek: internet
Táncolni öröm, profi táncosokat nézni pedig lenyűgöző. Aki egyetért ezzel az állítással, valószínűleg tűkön ülve várta május utolsó hetét, de annak is kiváló alkalmat kínál a bekapcsolódásra a május 23 és 29. között megrendezett A Tánc Fesztiválja, aki csak most teszi meg az első lépéseket.

18. alkalommal jelentkezik a kortárs előadó-művészetek seregszemléjének számító A Tánc Fesztiválja, Veszprém legnagyobb táncművészeti találkozója. Egy hétre városunkba költöznek a hazai táncművészet legkiválóbb képviselői, hogy elszórakoztassanak, ámulatba ejtsenek, szembesítsenek az emberi létezés szépségeivel és árnyoldalaival, kibillentsenek a hétköznapokból, felrázzanak, vagy éppen elandalítsanak. Az idei fesztivál ráadásul rengeteg újdonsággal, unikális élménnyel kecsegtet – többek között erről is kérdeztük Krámer György művészeti igazgatót.

Krámer György (Archív)Krámer György (Archív)

– Közel két évtizedes fennállásához érkezett A Tánc Fesztiválja. Miben lesz más az idei rendezvény, milyen újdonságokkal készülnek?

– Az idén nagyobb lélegzetű, hosszabb fesztivál lesz, több programmal. Erre az ösztönzött bennünket, hogy a tavalyi fesztiválon érzékeltük a veszprémi közönség érdeklődésének növekedését, valamint a tavalyiak alapján a Fesztivál Szövetségtől „kiváló fesztivál” minősítést kaptunk. Úgy éreztük, ez a két dolog kötelez bennünket az előrelépésre. Terveink vannak bőven, ebből a képzőművészeti performansz felé való nyitást tudjuk idén beemelni a kínálatba. Külön öröm számunkra, hogy a rendezvény kapcsán a Petőfi Színházzal partnerségre tudtunk lépni. Nyolc programot kínálunk idén a Petőfi Színház játszóhelyein. Bekapcsolódik a fesztivál életébe az Agóra is. Lesz szabadtéri táncház élő zenével, ilyen se volt még nálunk. Először lesz látható Veszprémben a Budapest Kortárstánc Főiskola, a záró gálán lépnek fel a Magyar Táncművészeti Főiskolával közösen.

– Mi alapján választotta ki a fesztiválba kerülő előadásokat?

– A kiváló minősítés elnyerése után gőzerővel kezdtem látogatni a fellelhető előadásokat. Mint mindig, most is az volt a szempontom, hogy sokszínű, a megfigyelhető tendenciák mindegyikét tartalmazó program kerüljön a veszprémi közönség elé. És persze különlegességeket is kerestem. Így került a programba az Artus és a Stereo Akt közös előadása, a Promenád. Ez városi sorsturizmus, a közönség autóbuszon ül, a játék tere maga Veszprém városa, az előadás eseményei a város különböző pontjain zajlanak; extra élmény ígérkezik. A különlegességek közé tartozik az Artus Társulat Ulysses nappalija című előadása is, mely a színházkertben lesz. Ebben a gyönyörű parkban rendezi be a társulat azt az elegáns nappalit, ahol vendégül látják a veszprémieket egy külső-belső utazásra.

– Veszprémben debütál az utóbbi időben hihetetlen sikereket elért Frenák Pál Társulat új darabja is. Hogyan sikerült elérni, hogy nálunk tartson Frenák premiert?

– Frenákék tavaly, a Birdie című előadásukkal egyszerre nyerték el a veszprémi közönség díját és a fesztivál díjat. Ez sarkallta őt arra, hogy gondolkozzunk valami plusz dolgon. Így jött az ötlet, hogy tartson nálunk premiert. A próbatermi munkán túl vannak, a jövő héten három napra beköltöznek az Agóra színháztermébe, szombaton lesz az UN című produkciójuk premierje. Nagyon büszke vagyok rá.

– Melyek azok a programok, amiket semmiképp se hagyjunk ki a fesztiválon?

– Egyiket se! Mindegyik meghívott előadást kiválónak tartom, mindegyiket másért. Itt van például a Duda Éva Társulat Virtus című darabja. Az előadás élő zenével megy, Szirtes Edina Mókus közreműködésével. Virtuóz újcirkusz és táncszínház egyben. Rendkívüli látványosság, iróniával fűszerezve. A Hangvillában lesz látható egy gyönyörű, költői, fizikai színházi előadás, a Móricz művéből készült Pillangó, a fehérváriak előadásában. Ugyanitt láthatjuk a 2014-es év legjobb független színházi előadás díját elnyert Irtást, mely a Forte Társulat produkciója. Mindkét előadás a Veszprémben jól ismert Horváth Csaba alkotása.

– Az elmúlt évek tapasztalata alapján hogy látja: mennyire igényli a veszprémi közönség a kortárs táncot?

– Azt az illúziót kergetem, hogy Veszprém a kortárs előadó-művészet, ezen belül a kortárs tánc egyik magyarországi fellegvára. Ez néha úgy tűnik, néha nem. Azon vagyunk, hogy úgy legyen!

Bertalan Melinda
további cikkek
Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. 2024. április 20. 9:00 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.