Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Biztonságosabb lesz a közlekedés a Balaton felé

2016. május 23. 14:38
A 73-as számú főút nyolc kilométeres szakaszán helyezett el vadriasztó prizmákat a Balatonfüredi Rendőrkapitányság és a Bakony Erdő Zrt. a balesetek elkerülése érdekében.

Veszprém megye egyik legforgalmasabb és egyben legveszélyeztetettebb területe a 73-as főút Balatonfüred felé vezető szakasza. A tavalyi statisztikák szerint a megyében összesen 2079 baleset történt, ennek kb. 14%-a, 288 vaddal való találkozásból eredt – az esetek számát pedig főleg az említett szakaszon történt ütközések gyarapították. Halálos baleset szerencsére nem történt, és a személyi sérülések száma is alacsony, a kár azonban így is tetemes tud lenni egy ilyen balesetnél – tájékoztatott hétfőn Bakler Zoltán őrnagy a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságtól.

Bakler ZoltánBakler Zoltán

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság és a Bakony Erdő Zrt. ezért a Veszprém Megyei Közútkezelővel együttműködve vadriasztó prizmákat telepített az út menti széljelző oszlopokra. A Közútkezelő összesen 340 prizmát helyezett el a 73-as számú főút Balatonfüred felé vezető szakaszán 6,5 kilométer hosszan, valamint az Aszófő és Fövenyes közötti szakaszon 1,5 kilométer hosszan. A prizmákkal elsősorban a helyismerettel nem rendelkező turistákat szeretnék segíteni, noha a rendszer természetesen mindenki javát szolgálja.

Az út menti széljelző oszlopokra helyezett prizmák főként éjszaka és korlátozott látási viszonyok között tudják kifejteni hatásukat, az érkező autók fényszóróinak köszönhetően ugyanis egy sugárban szétszórják a fényt és bevilágítanak az erdőbe, így elriasztva a vadakat. Ahhoz, hogy hatékonyan működhessen a rendszer, a Bakony Erdő Zrt. balatoni erdészete cserjeirtást is végzett a szakaszokon, a Közútkezelő pedig folyamatosan tisztítani fogja azokat – ezáltal az autósok nappal könnyebben belátnak az erdőbe, és észlelik az esetleges veszélyt – mondta el Dr. Szekrényes Tamás, a Bakony Erdő Zrt. Balatonfüredi Erdészetének igazgatója.

Dr. Szekrényes TamásDr. Szekrényes Tamás

A prizmákat egyébként Tolna és Vas megyében már kipróbálták – ott ezek segítségével 1/6-ára csökkent a vad okozta balesetek száma.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.