Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Csak egy napig tart a rossz idő

2016. május 24. 9:03

IDŐJÁRÁS

A Vmeteo.hu előrejelzése szerint kedden egy sekély ciklon hidegfrontja alakítja időjárásunkat. Eleinte borult lesz az ég, zápor, zivatar is előfordulhat. Délután már kisebb valószínűséggel fordul elő csapadék, felszakadozik a felhőzet. Élénk északnyugati szél fúj. A hőmérséklet 17°C közelében tetőzik, de csak lassan melegszik fel a levegő.

Szerdán a több órás napsütés mellett változóan felhős égre tekinthetünk fel. Csapadék már nem várható. Egyelőre marad az élénk szél, a hajnali órákban erős lökésekkel. A hőmérséklet reggel 12°C-ig csökken, délután 23°C-ra számíthatunk. A folytatásban tovább erősödik a nappali felmelegedés, a hétvégén már a nyarat idézi az időjárás. Nem lesz zavartalan a napsütés, egy-egy rövid zápor, esetleg zivatar sem zárható ki.

FIGYELMEZTETÉS

Az OMSZ megyénkre első fokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki, mert intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

KÖZÉRZET

Az OMSZ orvosmeteorológiai előrejelzése szerint egy frontrendszer, illetve egy magassági hideg légörvény jóval hűvösebb levegőt szállít hazánk fölé, ezért hidegfronti hatással számolhatnak az arra érzékenyek. Náluk erősödhetnek a reumatikus, valamint az ízületi panaszok, görcsös fájdalmak léphetnek fel. Fejfájás, migrén, szédülés jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet.

POLLEN

Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollen koncentrációja továbbra is sokfelé elérheti a magas szintet, sőt helyenként – elsősorban az Alföldön – nagyon magas is lehet. A fenyőfélék és az eperfafélék pollen koncentrációja jellemzően közepes, bár a fenyőféléké helyenként elérheti a magas szintet is. A nyír, a kőris, a tölgy, a bükk és a dió virágporából már csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A nyári gyomok közül az útifű és a lórom pollenkoncentrációja lassan emelkedik, de továbbra is az alacsony tartományban marad. Elkezdődött a csalánfélék pollenszórása is, pollenkoncentrációjuk esetenként már elérheti a közepes szintet is. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, elérheti a közepes-magas szintet is.

LEVEGŐ

Veszprémben és Ajkán kifogásolható a levegő minősége. Mindkét városban az ózon magas koncentrációja okoz problémát. A keringési, légzőszervi betegségben szenvedő, főleg időskorúak, a légszennyezettségre érzékeny személyek esetében a légzőszervi tünetek előfordulásának esélye megnőtt. Intenzív mozgást végző gyermekek és felnőttek, továbbá az említett betegségben szenvedőknél nagyon enyhe légzési tünetek jelentkezhettek. A meteorológiai előrejelzés, valamint a legfrissebb légszennyezettségi adatok alapján a város levegő-egészségügyi helyzetében a nap hátralévő részében jelentős javulás várható.

BALATON

A gyenge, mérsékelt (10-25 km/h) északnyugati szelet helyenként erős (40-55 km/h) széllökések kísérhetik. Zivatar környezetében 55 km/h feletti széllökések is kialakulhatnak. Nagyrészt erősen felhős idő várható, a reggeli, délelőtti órákban még intenzívebb zápor vagy zivatar is lehet, majd napközben inkább csak helyenként alakulnak ki záporok. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 19 fok körül, a késő esti 15 fok körül alakul.

Balaton nyugati medence: az elsőfokú viharjelzés érvényes.
Balaton középső medence: az elsőfokú viharjelzés érvényes.
Balaton keleti medence: a másodfokú viharjelzés érvényes.

A tó vize Csopaknál 19 fokos.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.