Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Májusi közgyűlés

2016. május 26. 7:53
A Dimitrov eladásáról, a civil keret pályázatokról és az egészségház építéséről dönt a közgyűlés. Az ülés ideje alatt cikkünk folyamatosan frissül.

8:05

A megjelentek egyperces néma főhajtással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Szabóné dr. Farkas Rozáliára.

Szabóné dr. Farkas Rozália a pécsi jogi tanulmányai elvégzése után költözött Veszprémbe és nyugdíjba vonulásáig az akkori Megyei Bíróságon, jelenleg Veszprémi Törvényszéken tevékenykedett cégbíróként. Munkáját nagy felelősséggel és odaadással végezte. A megye élén járt a gyors ügyintézésben. A Zonta Klub közhasznú szervezet alapító tagja volt.

A klubban végzett munkássága mellett eredményes közreműködésével segítette többek között a Mendelssohn Kamarazenekar alapítványának, a Megyei Kórház alapítványainak, valamint számos Veszprém város által létrehozott alapítvány munkáját. Töretlenül vállalt közfeladatokat, megkeresésre, felkérésre soha nem mondott nemet.


Napirend előtt

8:17

Gerstmár Ferenc (LMP) interpellációban kért választ azzal kapcsolatban, hogy milyen terveket vár a miniszterelnök az intermodális csomóponttal kapcsolatban, hiszen a közgyűlés tavaly ősszel tárgyalta és elfogadta a megvalósíthatósági tanulmányt. Porga Gyula emlékeztett: a megvalósíthatósági tanulmány nem építési engedélyi szintű terv. A kormány szeretné támogatni az elképzelést, de a 9,6 milliárdos ambíciózus tervet át kell gondolni, meg kell nézni, hogy melyek azok a programelemek, amelyek nem minimumfeltételei az elérni kívánt célnak, és eszerint kell összeállítani a végleges terveket. A miniszterelnökkel nem támogatási szerződést kötöttek, abban nincsenek konkrét számok, ezekhez az elemekhez majd kormányhatározat(ok)ban rendelnek költségvetési forrást.

az intermodális csomópont látványterveaz intermodális csomópont látványterve


8:30

Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszprémért frakcióvezetője interpellált a piac környéki parkolással kapcsolatban. Elmondta: többen azzal a panasszal keresték meg, hogy a veszprémi Piac- és Vásárcsarnok melletti parkolóban a piaci napokon áldatlan, elfogadhatatlan és vélhetően szabálytalan állapotok nehezítik a vásárlók parkolását, amennyiben a piacon árusítók foglalják el a parkolóhelyeket, holott a szabályzat szerint nekik a kipakolás után el kellene vinniük a gépkocsijukat a területről. A polgármester elmondta: a probléma közismert. A vásározóknak külön fenntartott ingyenes parkolási lehetőség van a nyugdíjasotthon mellett. Azok, akik ezzel nem élnek, azok viszont megveszik a parkolójegyet a piac parkolójánál, ezt viszont nem lehet szankcionálni. Az érthetetlen, hogy az eladók miért cselekszenek a vásárlóik kényelmének rovására. A végleges megoldást hosszú távon az intermodális csomópont létrehozásakor a jelenlegi buszpályaudvar helyén kialakítandó új parkolóhelyek jelentik majd.

*

Ismét Hartmann Ferenc interpellációja következett, ezúttal a belső körgyűrű tervezett új, a Pápai és Jutasi út közötti szakaszával kapcsolatban. Emlékeztetett: a Pannonterv Kft. már 2003. márciusában elkészítette a terveket, a megépítéséhez szükséges nyomvonalat az önkormányzat saját forrásból ki is sajátította. Milyen további terveket vár még a miniszterelnök? Porga Gyula elmondta, hogy a konzultáció eddig beérkezett válaszai alapján a veszprémiek ezt a projektet várják a legjobban, a szakemberek szerint a szakasz megépülte haramdával csökkentené a belváros autós terheltségét. Az építési engedélyek már lejártak, az új engedélyek beszerzése érdekében teljeskörű felülvizsgálatra szorulnak a tervek.


8:40

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) azt kérdezte, hogyan fordulhatott elő, hogy a konzultációs kiadvány nem jutott el minden háztartásba? Melyik céggel kötöttek szerződést, hogyan ellenőrizték a teljesítést? Porga Gyula elmondta, hogy a problémát ő is érzékelte, a terjesztést a Pannon Lapok Társasága kapta, 88.900 forintért 28 ezer példányban. Az összeget az önkormányzat nem fizette ki, mert nem történt meg megfelelő színvonalon a kiadvány terjesztése. Hozzátette: a következő két hétben a város több pontján megtalálható standokon keresztül és az interneten is elmondhatják véleményüket a veszprémiek.

*

Halmay György (Fidesz-KDNP) a veszprémi férfi kézilabdacsapat újabb bajnoki győzelmét méltatta felszólalásában.

*

Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért) felszólalásában amellett állt ki, hogy „mindazok a képviselők és a polgármester, akiket a veszprémiek 2014 őszén megválasztották, kötelesek lennének akár az állammal szemben is védeni az önkormányzáshoz való jogainkat.” Kifejtette: „egyértelművé vált a közoktatási intézmények teljes körű államosításának szándéka”, és míg a jogokat elvonják, a működtetés költségeit továbbra is az önkormányzatokra hárítanák. Azt javasolta, hogy a közgyűlés hatalmazza fel a polgármestert arra, „hogy képviselje azt az álláspontot, mely szerint a közgyűlés és így a veszprémiek vissza kívánják venni iskoláikat.

*

Czaun János (Fidesz-KDNP) a 82-es út fejlesztéséről számolt be. A képviselő korábban sajtótájékoztatót is tartott a témában, erről itt olvashatnak bővebben. A fejlesztés része annak a projektnek, ami során megyénkben 30 kilométernyi főútvonal újul meg hazai forrásból.


Napirend

8:56

Augusztus 15-én lejár Barcza Béla Károlyné ötéves intézményvezetői megbízatása a Vadvirág Körzeti Óvoda élén. A feladatra pályázatot írtak ki, amire egyedül a leköszönő igazgató jelentkezett. A pályázatot az intézmény nevelőtestülete is tárgyalta, a 21 szavazó tagból 21 fő támogatta a vezetési programot és a fejlesztési elképzeléseket. Az alkalmazotti értekezleten 35 fő alkalmazottból 34 fő támogatta a pályázatot. A közgyűlés 2021. augusztus 15-ig nevezte ki az intézmény élére Barcza Béla Károlynét. Az intézményvezető munkásságát Némedi Lajos alpolgármester (Fidesz-KDNP) és Halmay György, az oktatásért felelős bizottság elnöke és Porga Gyula polgármester is méltatta.


9:07

Megújul a Vetési tornacsarnoka. A döntés értelmében felújítják a tornaterem öltözőit, sportpadlóját, mellvédfalát és szellőző rendszerét. A beruházás becsült és maximált bruttó értéke 83 millió forint. Az önkormányzat 30% önrészt vállalt – ez 24,9 millió forintot jelent; a fennmaradó 70 százalékot TAO támogatásból fedezik. A felújítás révén a Veszprém Kosárlabda Kft. csapatának edzéseit és mérkőzéseit jobb körülmények között rendezhetik meg.

*

Benyújtja az egészségház építésére vonatkozó pályázatot az önkormányzat. Az egészségházban 3 háziorvosi rendelőt, védőnői tanácsadót és kiegészítő helyiségeiket helyezik el. Az épület nyugati – a belvárosi körforgalom felé tekintő – részén a rendelők, a Kabay János utca felől a védőnői tanácsadó külön bejáraton keresztül lesznek megközelíthetőek. A tanácsadóhoz szélfogó, váró, babakocsi tároló, védőnői tanácsadó, munkaszoba, előtér, wc, öltöző és mozgáskorlátozott wc / pelenkázó, az orvosi rendelőkhöz fektetők, váróhelyiség, közlekedők, női / mozgáskorlátozott wc, férfi mosdó, férfi wc tartoznak, az egészségház kiszolgáló helyiségei még a veszélyes anyag tároló, irattár, pihenő - teakonyha, öltöző és wc-k.

A telken belül helyezik el az OTÉK előírásoknak megfelelő 10 parkolót – melyek közül 1 db mozgáskorlátozottak számára kialakított. Az Egészségházba költöző háziorvosok a tervek szerint Dr. Gergelyi Ákos, Dr. Kisvarga Magdolna és Dr. Sinka László, illetve védőnők: Barabásné Fehér Krisztina és Böszörményi Orsolya.

Czaun János a terület sorsáról beszélt, ez ugyanis igazolja a Tulajdonosi Bizottság azon hozzáállását, miszerint nem kell minden lehetséges ingatlant értékesíteni, hanem azt a közösség javára is hasznosíthatjuk.


9:22

Idős emberek demens foglalkoztató központja kialakítására pályázik az önkormányzat. A projekt keretében a Völgyikút utca 2. szám alatti épületben a 2-es számú Idősek Otthonához kapcsolódóan idős demensek nappali ellátóját alakítanak ki. A telek jelenleg beépített, nyugdíjasház áll rajta, ezt bővítik és a földszint északi részének belsejét átalakítják.

*

Az Egry úti óvoda újraépítésére is pályázatot nyújt be az önkormányzat. A projekt keretében a meglévő Egry úti óvoda 1975-ben épült épületét teljes egészében elbontják, majd a mai igényeknek és érvényben lévő előírásoknak, szabványoknak megfelelő 11 csoportszobás, főzőkonyhával üzemelő óvodaépületet építenek helyette. Az Egry úti óvoda férőhelyeinek száma 262, jelenleg az óvodába 249 gyermek jár.

Baumgartner Lajos (Fidesz-KDNP) megköszönte a lehetőséget, amit a városrész ezzel a beruházással kapott.

*

Helyi akciócsoport jött létre, amiben civil szervezetek és vállalkozások is helyet kaptak. A csoport saját fejlesztési öteletet dolgozhat ki, és 1,5 milliárdos forrásra pályázhat.


9:23 - 9:43

SZÜNET


9:47

Értékesítené a Dózsa György utca 2. szám alatti épületet, az egykori Dimitrovot az önkormányzat.

A képviselő-testület múlt héten döntött arról, hogy az épületben jelenleg működő Zeneművészeti Szakközépiskolát kiköltöztetik.

Az ingatlan az önkormányzat számára nem termel hasznot, sőt az építményadó kiesésből 4 millió forintos bevételtől esik el, amíg a tulajdonában van. Az ingatlan térmértéke 5513 m2, beépített területe 1085,6 m2, beépítettsége 19,7%. Az igazságügyi ingatlanforgalmi szakértő az ingatlan értékét 241 millió forintban állapította meg.

Czaun János elmondta, hogy a Tulajdonosi Bizottság egyetért az ingatlan értékesítésével, és az értékbecslő által javasolt összeg minimális nettó összegként történő elfogadását javasolta. Forgóné Kelemen Judit szerint az, hogy az önkormányzatnak szüksége van bevételre, "az egy dolog", de fontos az is, hogy kinek a tulajdonába kerül és milyen funkciót lát el majd az épület. Emlékeztetett: a Hit Gyülekezete pár éve már bejelentkezett az ingatlanért, arra kérte a városvezetést, hogy "álljanak ellent", hogy ez a "romboló társaság" ne vethesse meg a lábát Veszprémben.


9:55

Döntöttek az idei civil keret pályázatokról. A nyertesek névsorát ebben a fájlban találja. Némedi Lajos alpolgármester emlékeztetett: a múlt szombati civil napon résztvevők nagy száma is bizonyítja, mennyire fontos a város életében a civil szféra. Gerstmár Ferenc szerint büszkék lehetünk civil szervezeteinkre. Felhívta a figyelmet arra, hogy háromszoros túljelentkezés volt a pályázaton, a kiosztható 4 millió forint helyett 12 milliós támogatást igényeltek a szervezetek. Porga Gyula szerint pozitív, hogy a civil szervezetek évről évre egyre nagyobb önerőt tudnak felmutatni, ez is azt mutatja, hogy az önkormányzati támogatásokat okosan használják fel, valóban épülnek általuk.


Ez történt még

  • Takács László Krisztián helyét Bóka Bence veszi át a Kittenberger Kálmán Növény és Vadaspark Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottságában.
  • A Swigswing kft. felügyelő bizottságába Hajas Bálintot delegálták.
  • Lejár a Mendelssohn Kamarazenekar Közhasznú Egyesület és az önkormányzat hároméves közszolgáltatási szerződése, így azt újrakötik, hogy az együttes jogosult maradjon az állami támogatásra, ami erre az évre vonatkozóan 19,7 millió forint.
  • Több beszámoló is elhangzott, így a Közjóléti Bizottság elnöke az önkormányzat 2015. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatairól beszélt, és szintén tavalyi működését foglalta össze a Családsegítő és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Intézményfenntartó Társulás, a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulása, a Veszprém és Térsége Szennyvízelvezetési és -kezelési Önkormányzati Társulás, az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék- kezelési Önkormányzati Társulás és az Életöröm Idős Otthon Szociális Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft.
  • Zárt ülésen döntöttek a Perlaky-díj és a Véghely-díj adományozásáról.
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. ma 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. tegnap 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. ma 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  tegnap 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.