Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Magyar mentőkutya a világ legjobbjai között

2016. május 26. 8:31 // Forrás: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
A mentőkutyák legjobbjainak egy háromnapos verseny során kellett eltűnt személyek után kutatniuk egy hat hektáros erdős területen.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján számolt be arról, hogy Balázs László, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területi rendeltetésű mentőszervezetének tagja és Symba nevű mentőkutyája egyedüli magyarként teljesítette a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség mestervizsgáját.

A világ legnagyobb mentőkutyás szakmai szervezete, a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség közel negyven ország több, mint száz mentőkutyás csapatát koordinálja sés vizsgáztatja Európától Dél-Amerikáig. A felmenőágú vizsgarendszer tetején helyezkedik el a bevetési vonalú Mission Readiness Test, amelyet idén Szlovéniában rendeztek.

Már a vizsgán való indulást is komoly feltételekhez kötik, hisz a nemzetközi rendszer alapján itt már csak a legjobbak kapnak helyet. A minősítésre érdemes kutyák és gazdájuk nem csak a nemzetközileg bevethető státuszra és a szakma elismerésére tesznek szert, hanem egy felvarróra is, amelyre csak a világ legfelkészültebb mentőkutyás egységei jogosultak. A felöltő viselésére csupán 60 romkutató és 14 területkutató kutya jogosult.

"Van azonban négy mentőkutya a világon, akik egyedülálló képességek birtokában mind a két szakterületen megszerezték a szakma elismerését és a világ több ezer mentőkutyája közül kiemelkednek szakmai felkészültségükkel, tehetségükkel és kitartásukkal. Ebből a négy kutyából az egyik a Symba nevű mentőkutya, aki Pest megyéből érkezett ebbe a csapatba." - számolt be a Pest Megyei Katasztrófavédeli Igazgatóság.

A vizsga komoly kihívások elé állította az állatokat, mndvégig szakadó esőben, gyakran áthatolhatatlan területeken kellett az eltűnt személyek után kutatniuk éjjel és nappal. A keresés mellett állategészségügyi feladatokban, illetve GPS-el való tájékozódásban is fel kellett hogy találják magukat.

A vizsga összetettségét mutatja, hogy a tizenhat indulóból csupán két kutya szerezte meg a minősítést.

Az akadályok abszolválásával Symba a magyar mentőkutyás szakma történelmének eddigi legnagyobb sikerét vívta ki a nemzetközi mentőkutyás szakmai életben.

Szabó Virág

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.