Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Taroltak a balettosok

2016. május 29. 21:10 // Forrás: Fotók: az együttesek oldalairól
Táncművész tanulók fellépésével és díjátadó gálával zárult vasárnap este a 18. alkalommal megrendezett Tánc Fesztiválja.

Hosszú évek után ismét teljes pompájában várta a közönséget az immár nagykorúnak számító Tánc Fesztiválja: a tavalyi sikernek köszönhetően idén egy héten keresztül várta a kortárs előadó-művészetek szerelmeseit a fesztivál. Bizakodásra ad okot, hogy ezt a rekordot sikerült megdönteni, az előzetes adatok szerint ugyanis idén közel kétszer akkora népszerűségnek örvendett a rendezvény, mint 2015-ben, és egyre több a visszatérő vendég is.

A négy évszakA négy évszak

Egy ilyen nagyszabású fesztivált érdemes is megbecsülni, hiszen kevés olyan hazai rendezvény van, ahol egy év termését, a magyar táncművészet színe-javát láthatják az érdeklődők egy hétbe sűrítve – ahogy arra Szakály György, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora, a fesztivál produkcióit értékelő zsűri elnöke is rámutatott a záró gálán.

A fesztivál egy hete alatt több mint tíz együttes illetve előadás versenyzett a közönség és a zsűri (Szakály György, a Magyar Táncművészeti Iskola rektora, M.Tóth Géza, a Színművészeti rektora, Kutszegi Csaba, a Tanckritika.hu főszerkesztője, Hegyeshalmi László festőművész, Stefanovits Péter festőművész) szavazataiért.

Győri BalettGyőri Balett

A beérkezett szavazatok alapján, 9,47-es átlaggal a közönség díját a Győri Balett vihette haza a hu.gyoribalett című, kétrészes (Belső hangok, Bolero) darabjukért.

A zsűri több kategóriában is osztott díjakat. Különdíjjal jutalmazták a Forte Társulat és a Szkéné Színház közös, Irtás című előadását, a Frenák Pál Társulat Un című produkcióját, valamint a Tünet Együttes Sóvirág című előadását. Előadói díjat kapott Matuza Adrienn a Győri Balett hu.gyoribalett című előadásában nyújtott teljesítményéért, valamint Ivanov Gábor a Közép-Európa Táncszínház K-Arcok – Uraim című előadásában nyújtott alakításáért.

Bozsik Yvette Társulat: OidipuszBozsik Yvette Társulat: Oidipusz

A fesztivál összművészeti fődíját a zsűri döntése alapján a Bozsik Yvette Társulat vehette át az Oidipusz című produkciójukért. A táncművészeti fődíjat pedig a Szegedi Kortárs Balett nyerte el Moderatio Cantabile című darabjukért.

A fesztivál ideje alatt nemcsak a táncművészek, de a fotósok is versengtek, akiknek a képeiből egy kiállítás is készült. A zsűri Gáspár Gábor munkáit ítélte meg a legjobb fotókollekciónak, aki a kezdetek óta lelkesen dokumentálja az előadásokat.

Szegedi Kortárs Balett: Moderato CantabileSzegedi Kortárs Balett: Moderato Cantabile

A fesztivál méltó zárásaként a közönség vasárnap este további két produkciót tekinthetett meg, a Budapest Kortárstánc Főiskola Közelség, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola A négy évszak című előadását.

Bertalan Melinda
további cikkek
A művészet: béke A művészet: béke Jon Fosse norvég írót kérték fel arra, hogy fogalmazza meg üzenetét a színházi világnap alkalmából. Gondolatait világszerte felolvassák szerdán az esti előadások előtt.  2024. március 26. 22:37 Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Harminckét éve itt báboznak a városban, de igazán méltó helyet csak most sikerült találniuk. Nem csoda, ha ezt különleges módon szerették volna megünnepelni: pénteken a közönséggel együtt, a Várlak Fesztivál indulásával avatta fel a Kabóca Bábszínház új, Deák utcai épületét. 2024. március 23. 15:21 ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ A perinatális veszteséget, azaz egy csecsemő, vagy magzat elvesztését feldolgozó színházi darab érkezik Veszprémbe április 6-án. A lélek legmélyebb szintjeire is ható előadásnak nem csak az a célja, hogy segítsen az érintett pároknak a tragédia feldolgozásában, a környezetüknek is szolgál tabudöntögető útmutatóval. Cikkünkben a rendező, a színészek és pszichológusok és szakemberek is beszélnek a témáról. 2024. március 21. 8:42 Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Március 23-án mutatja be a Pannon Várszínház Peter Quilter komédiáját, a Bestsellert. Az előadás rendezője – és egyik játszója – Szelle Dávid, aki maga talált rá a kétféle változatban is létező darabra, hiszen van egy háromszereplős, illetve egy hatszereplős verziója. Előbbit még soha nem játszotta egy színház sem, így a Pannon Várszínház világpremierre készül. A szereplőket kérdeztük a közelgő bemutatóról: Szelle Dávidot, Kárpáti Barbarát és Oravecz Editet. 2024. március 19. 15:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.