Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Jurtaépítő tábort szerveznek Veszprémben

2016. június 15. 9:30
De lesz néprajzos és ókori tábor is.

Ma véget ér a tanév, és ezzel elkezdődött a nagy táborvadászat. Összegyűjtöttünk néhány lehetőséget Veszprémben.

Jurtapítő tábor

Jakabfi György tájépítész és Merencsics Tibor szobrászművész vezetésével jurtaépítő tábort hirdet a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület. A tábort június 20-25., minden nap 8 órától találhatják meg a Veszprémvölgyben, a Jezsuita templom pihenőhelyén.

"A program célja, hogy megismerjük, hirdessük és gyakoroljuk kulturális örökségünket, fejlesszük a kommunikációs és kognitív készségeinket egy interaktív, játékos, informális oktatási folyamat keretein belül. A program során a résztvevők megismerkedhetnek a jurta történelmével, annak magyar vonatkozásaival. A tábor technikai része érinti a jurta vázszerkezetének elkészítését, beleértve annak minden elemét, valamint a vászonkészítést. Ilyen módon a szerszámok használata, fafaragás, faszárítás, gőzölés, csomózási technikák, szabás-varrás, tűzrakás és a tűz használata valamint a könnyűszerkezetű faépítmény felállítása képezi az aktív feladatok nagy részét. A szünetekben és az esti pihenőkben különböző játékokkal, táncokkal, filmekkel mutatjuk be a történeti hátteret és a kapcsolódó kultúrköröket. A tábor jurta emeléssel és tűzgyújtással zárul június 25-én, szombaton délután.

Naponta két, 4 órás foglalkozást tartunk, reggel 8 és délután 1 órai kezdettel, délben egy órás ebédszünettel. A táborban nem biztosítunk étkezést, erről a résztvevők maguk gondoskodnak. A napi foglalkozások végén fakultatív programként filmvetítést tartunk és pihenünk. Mindenkit szeretettel várunk, aki egy vagy akár több napig is részt szeretne venni a jurta építésében!" - írják felhívásukban a szervezők. A táborral kapcsolatban Jakabfi Györgynél lehet érdeklődni: +36705298737, gyurijakabfi@gmail.com.

Néprajzi tábor

A Laczkó Dezső Múzeum néprajzi nyári tábort szervez Veszprémben, a Bakonyi Házban két turnusban: 2016. június 27. és július 1., valamint július 11. és július 15. között. Elsősorban azon 9 – 13 év korú iskolások jelentkezését várják, akik szívesen megismerkednének a népi mesterségekkel, szeretnek kirándulni, akiket érdekel a múzeumban folyó munka, szeretnének játékos formában bővíteni ismereteiket a népi kultúráról. A táborban naponta 8-16 óra között várják a gyerekeket.

A programok között szerepel a Bakonyi Ház és a Tanulmányi Raktár megismerése, népi játékok, drámapedagógiai foglalkozás, kékfestő, hímző és fafaragó kézműves foglalkozások, langallósütés, kirándulás Nagyvázsonyba. A részvételi díj: 15 000 Ft, mely tartalmazza a napi meleg ebédet, egy kirándulás és a kézműves foglalkozások díját. Bővebb felvilágosítás és jelentkezés: Király András múzeumpedagógus, kiraly@ldm.hu, 88/788-191/18-as mellék, 20/548-40-31.

Ókori tábor Balácán

A Villa Romana Baláca római kori nyári tábort rendez gyermekek számára a villagazdaság területén 2016. június 20.–24. és július 4.–8. között 9-14 éves gyerekek részére. A tábor napközis jellegű, ebédet biztosítanak. A részvételi díj 19 500 Ft, amely tartalmazza az ebédet, a foglalkozások eszköz- és alapanyagát. Jelentkezni telefonon vagy e-mailben Király András múzeumpedagógusunknál: +36 20 548 4031; kiraly@ldm.hu

Balácán egyébként év közben is nagyszerű dolgok történnek, itt egy kedvcsináló videó:

vehir.hu
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.