Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Ilyen lesz a múzeumok éjszakája Veszprémben

2016. június 20. 16:35
Három helyszín, a Laczkó Dezső Múzeum, a Hősök Kapuja látogatóközpont és a Várbörtön éjfélig várja a látogatókat június 25-én szombaton.

S. dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója, és Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója ismertette a hétvége programját a Kossuth utcán hétfőn, ahol nem csak a sajtót, hanem a járókelőket is tájékoztatták egy interaktív kitelepülés formájában.

A Laczkó Dezső Múzeum és a Művészetek Háza közösen készül rendezvényekkel, de saját egyéni programjaik is lesznek.

Finnugorok a Laczkó Dezső Múzeumban

Veszprém 2016-os finnugor kulturális főváros lévén a szombati napot a göcseji Finnugor Néprajzi Park támogatásával megnyíló kiállítással indítja a Laczkó Dezső Múzeumban 16:15-kor, amely a szibériai nyelvrokonok tárgyi világát mutatja be. A rendezvények egy része ehhez kapcsolódik, ilyen az „Élet a hanti sátorban” nevű múzeumpedagógiai játék is, amelynek során a múzeumkertben hanti öltözeteket lehet felpróbálni egy ott felállított hanti sátorban. Ugyanitt lesz majd finnugor tárgyalkotó kultúrára épülő játszóház és kézműves foglalkozás, helyi élelmiszer-termelők bemutatkozása, és langallósütés a Bakonyi Ház szabadtéri kemencéjében.

s. dr. perémi ágota (b) és Hegyeshalmi László a sajtótájékoztatóns. dr. perémi ágota (b) és Hegyeshalmi László a sajtótájékoztatón

A finnugorságra épülő programok mellett Orient Enikő iparművész bemutatja a japán papírsárkányok készítését, de lesz tárlatvezetés is a Bakonyi Ház etnobotanikai kertjében is. A programokat a finnek hagyományos csónakégetése zárja este 9 órakor a csónakázó tavon. A múzeum ez idő alatt folyamatosan várja látogatóit egészen éjfélig, ahol az állandó kiállítások mellett az időszaki tárlatok is megtekinthetők lesznek.

Papírhősök a Hősök Kapujában

„Óriás papíron óriás művészet” várja a látogatókat este hat órától a Hősök Kapujában, ahol az utca művészete mutatkozik majd be. Este tíz óra után éjszakai tárlatvezetést tartanak a Hősök Kapujában, a Várbörtönben és a Tűztoronyban is.


A tavalyi Múzeumok Éjszakájáról készült képeink ITT nézhetők meg.


Slam poetry és látogatói festmények

A Modern Képtár-Vass László Gyűjtemény délután négy órától várja a látogatókat, ahol Halmi-Horváth István Fehéregyensúly című kiállítása tekinthető meg. A művész a kiállításán tárlatvezetést is tart, miközben a festészet rejtelmeibe is beavatja az érdeklődőket. A Dubniczay-palotában molinó festést és mini „lézer” showt tartanak, miközben a látogatók maguk is alkothatnak. Este hét órától „slam poetry-vágta” lesz a palota barokk szárnyán, utána pedig a Time Out Duo koncertezik este nyolc órától.

A Várgalériában Szilágyi-von Neuwirth Zoé és Brush Ramones zárja be a Veszprémi Tavaszi Tárlatot, a Csikász Galériában Borbély Gábor és Borbély Béla, a Piarista Gimnáziumban pedig Boros Viola és Ézsiás István.

A további részletes programok és a jegyárak ide kattintva érhetők el.

Ge. Á.
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.