Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Teret adnának a családoknak

2016. június 23. 17:09
Lakossági fórumon mutatták be a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiát csütörtök délután a városházán.

Ferenczi Gábor, a Pro Veszprém kft. ügyvezetője kifejtette: olyan fejlesztésről van szó, ahol egy helyi akciócsoport – az önkormányzat és 23 partnere: a civil, üzleti és közszféra tagjai –határoz és valósít meg egy kultúra-, gazdaságfejlesztő és közösségépítő projektet. Az akciócsoport az első pályázati körre június 30-ig nyújthatja be stratégiáját. A közösség munkacsoportokat alakított, és így készítette elő a stratégiát.

A teljes projektre Veszprém maximum másfél milliárd forint támogatást kérhet és kaphat – az összeget lakosságszám alapján határozták meg a kiírók.

Ferenczi GáborFerenczi Gábor

A projekt kétharmadrészt infrastrukturális fejlesztést, egyharmadrészt pedig „szoft” elemeket: programokat, képzéseket tartalmaz.

Brányi Mária alpolgármester elmondta, hogy tíz beavatkozási területet jelöltek ki. A legmarkánsabb elem a Kálvária-domb, az Óváros tér és a vár alatti, Deák utcai önkormányzati területek fejlesztése lesz, itt közösségi tereket hoznak létre a terület adta természeti és helytörténeti értékek megőrzése, markáns megjelenítése mellett.

Brányi MáriaBrányi Mária

A Kálvária-dombtól a Laczkó Dezső Múzeumig húzódó területen található romegyüttest jobban hozzáférhetővé, könnyebben bemutathatóbbá kívánják tenni. A múzeum közelsége előny: az intézmény szakmai hátteret biztosíthat a terület bemutatásához. Az Óváros teret rendezvénytérként erősítenék, a Deák utcában található területet a tornatermi épület teljes rekonstrukciójával és bővítésével tennék használhatóvá a kisgyerekes családok számára. Innen később egy akadálymentes panorámalifttel hidalnák át a negyven méteres szintkülönbséget a várheggyel.

A projekt célja, hogy a családoknak élhető lehetőséget biztosítsanak idejük szabadban töltésére.

Fejlesztenék a Deákutcai területetFejlesztenék a Deákutcai területet

A Jutasi úti lakótelepen a Barátság park, a Kálvin park és az Agóra környékén is ennek szellemiségében fejlesztenének: előbbi helyen a „nem kifejezetten labdajátékok iránt érdeklődők” sportolását – például a futókat – tartanák szem előtt. A Cholnokyvárosban a Cholnoky úti játszóteret, a Vilonyai úti közösségi területet és az Ady utca keleti végén található zöldterületet fejlesztenék.

A Gulya-dombon a jelenlegi területhasználatot szeretnék optimalizálni: segíteni, hogy a futók, kerékpárosok, kiránduló családok is minél kényelmesebben, praktikusabban használhassák a céljaiknak megfelelően a területet – ebben a VERGA és az állatkert is partnere lenne az akciócsoportnak.

Gyulafirátóton több helyszínen is elvégeznék a legégetőbb infrastrukturális beavatkozásokat – például a kolostorrom megközelíthetőségét, az itt rendezendő programok elérhetőségét is javítanák.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.