Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Az illat is meghatározza, ki milyen bort szeret

2016. július 5. 9:22 // Forrás: Ecoport
Az 1993-ban alakult Figula Pincészet elsősorban fehérborok készítésével foglalkozik, szőlőültetvényeiken 80 százalékban fehérszőlőt termesztenek. A 2016-os VeszprémFesten és a Rozé, Rizling és Jazz Napokon viszont a sauvignon blanc mellett egy hároméves vörös cuvée-t is kóstolhatunk tőlük. Azt mondják, az illat is fontos szerepet játszik abban, hogy ki milyen bort szeret.

Figula Mihály dédapja, Tolnay István, a XIX. században Balatonfüred legtekintélyesebb borosgazdái közé tartozott. A korszerű technológia mellett nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok tiszteletére is. Mit gondol a terroir szemléletről?

A jelenleg 30 hektáros birtokon – a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás szellemében – dűlőink termését külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással dolgozva mutatjuk be Balatonfüred és a környék sokszínűségét. Mivel ez egy pici borvidék, egyedi arculattal, azt gondoljuk, hogy a terroir szemléletben kell gazdálkodnunk. Próbáljuk a fogyasztóinkat is ebbe az irányba terelni, hogy a polcokon ne csak a standard borokat keressék.

Mind a VeszprémFesten, mind pedig a Rozé, Rizling és Jazz Napokon kiválasztják a fesztiválborokat, amiket saját címkével a VIP-ben és a fesztiválpavilonban lehet majd kapni. A vöröset és a fehéret idén a Figula pincészet adja. Milyen borok ezek? Mit lehet róluk tudni?

A vörös egy 2013-as évjáratú cuvée, amely 60 százalékban tihanyi merlot, 40 százalékban pedig balatonszőlősi cabernet sauvignon. A 2013-as egy elég érdekes év volt. Nem volt könnyű, de nagyon szép borokat tudtunk készíteni. Ezt a cuvéet 3, illetve 5 hektoliteres hordóban érleltük egy éven keresztül, amelynek köszönhetően illatban és ízben is egy gyümölcsös, balatoni terroir bort kaptunk.

A fehér egy 2015-ös évjáratú sauvignon blanc. Ez egy igazi tartalmas fesztiválbor: ropogós és könnyed stílusú.

Egyébként azt látjuk, hogy az illat igencsak meghatározó a borpiacon. Ha az illat szép, akkor a bort is hamarabb megkedvelik az emberek. Nem titkolt célunk a fiatalok felé való nyitás, és azt gondolom, hogy mindkét fesztiválborunk alkalmas nemcsak erre, hanem a borkultúra továbblendítésére is.

Többszörösen is kötődnek a fesztiválhoz, hiszen a Figula családban is van zenész: az ön öccse, János Grazban végzett klasszikus marimba szakon. Bor és jazz ezek szerint természetszerűen összeforr? Ön szerint milyennek kell lennie egy jazz mellé passzoló bornak?

Ha valaki jó bort kortyolgat, a kettő kiválóan kiegészíti egymást, ám mindegyik bor más stílusú zenét kíván meg. A nyári borainkra a vidámság és az elegancia a jellemző, amelyek a jazz mellé tökéletesek.(x)

Ecoport magazin
Gesztesi Ákos | Fotó: Babják Tamás

vehir.hu
további cikkek
Rockzene történelmi környezetben Rockzene történelmi környezetben Harmincnál is több zenekar ad élő koncertet az idei Rock Palota Fesztiválon, amelyet június 14-én és 15-én rendeznek meg Várpalota történelmi központjában, a Thury-várnál. A kétnapos, ingyenes rockzenei rendezvényen olyan országos hírű bandák is fellépnek, mint a Mobilmánia vagy épp az Akela. 2024. március 19. 9:34 José Cura is fellép a VeszprémFesten José Cura is fellép a VeszprémFesten Újabb sztárfellépőt jelent be a VeszprémFest. A História Kertben felállított nagyszínpadon július 17-én az argentin tenor legenda, José Cura ad koncertet. A világhírű operasztár kifejezetten a veszprémi közönség kedvéért összeállított, csak itt hallható, különleges műsorában gitár és zongora kísérettel előadott argentin népdalok és nagy ívű, szimfonikus zenekarral megszólaló operaáriák egyaránt helyet kapnak.  2024. február 15. 13:16 Legyen egy fesztivál! - VeszprémFest20 filmvetítések ingyenesen a Fotonban Legyen egy fesztivál! - VeszprémFest20 filmvetítések ingyenesen a Fotonban 2024. január 23. 12:32 Időablak húsz évnyi zenére és kultúrára Időablak húsz évnyi zenére és kultúrára Csütörtök délután a Foton Audiovizuális Centrumban mutatták be először a VeszprémFest 20, Legyen egy fesztivál! című filmet, amely a programsorozat két évtizednyi sikereit próbálja összefoglalni egy órába sűrítve.   2024. január 19. 17:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.