Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mit is igyunk nyáron?

2016. július 7. 15:23
A limonádék és shake-ek otthon is elkészíthető változatainak kombinációja szinte határtalan. De mit válasszunk akkor, ha inkább alkoholos italoktól frissülnénk fel?

Ugyan már javában tombol a nyár, az ember nemhogy a nehéz ételeket, de a nehezebb, testesebb italokat is alig kívánja. Hiába a kedvencünk egy nehezebb vörös bor, a 30 fok feletti melegben elkortyolgatva nem valószínű, hogy frissítőként hat ránk. De akkor mégis mit válasszunk, ha felfrissülnénk? Mitől lesz egy kicsit is élmény a nyári italozás? A Chianti Delicate segítségével próbálunk irányt mutatni, hogy milyen nyári italokat keressünk az üzlet polcain.

Ha nyár és Balaton part, szinte magától értetődik, hogy fröccs. Ehhez mindenképpen olyan bort illik választani, amelyre a könnyedség jellemző. Elsősorban a friss, gyümölcsös és ropogós rozék jöhetnek szóba, a fehérek közül pedig érdemes a minél újabbat választani, az olaszrizlinget, a sauvignon blanc-t, a kéknyelűt,- főleg a 2015-ös évjáratúakat. Fontos megjegyezni, hogy előbbiek nem csak fröccsként, hanem jól behűtve egymagukban is remek frissítők lehetnek!

Ezek közül izgalmas választás lehet a BalatonBor, amely idén debütált, mint a régió borászainak egységes, új olaszrizling márkája.

A régió bora, a BalatonBorA régió bora, a BalatonBor

A Balatoni Kör, azaz a tó legismertebb borászaiból és vendéglátósaiból álló szervezet azzal a céllal indította útjának a BalatonBorokat, hogy a környék több mint húsz pincészete egységes kritériumrendszer alapján minőségi és fiatalos, friss, reduktív olaszrizlingeket csempésszen a borkedvelők poharába.

Még mindig a boroknál maradva, szintén kiváló opció lehet egy nyári délutánon a jól behűtött, a pezsgőkhöz közel álló gyöngyöző bor. Itt a rozéknál szintén a kékfrankos ,- vagy a pinot noir alapon készülőket válasszuk, a fehéreknél értelemszerűen az olaszrizlinget, az irsai olivért és a sauvignon blanc-t. Utóbbiaknál trendi választás lehet a tokaji Holdvölgy pincészet limitált mennyiségben készült különleges, Hold and Hollo UPPP 2015 nevű tétele, melyre a virágos illat, a gyümölcsíz és a selymesség jellemző.

Az uppp narancssárga szilikoncímkéjét könnyű kiszúrni a polconAz uppp narancssárga szilikoncímkéjét könnyű kiszúrni a polcon

Ha valaki mégiscsak a vörösborra szavaz, érdemes olyan fajtát választani, amely könnyedebb, ilyen például a zweigelt, a kékfrankos vagy a kadarka. A siller bor szintén forróságűző lehet, amely színében valahol a rozé és a vörösbor között helyezkedik el, ízét pedig a vörösekhez képest a lágyság jellemzi.

A nyári időszakban szintén jól tud esni az utóbbi években Magyarországon is egyre népszerűbbé váló almabor, a cider. Kevesen tudják, de a ciderek választéka bizony túlmutat a multik polcain megtalálható 2-3 népszerű márkánál. Az angol, ír és a francia típusú változatok élvezeti értékben többet ígérnek, mint az ipari mennyiségben készülő társaik, ha másért nem is, de legalább ezért érdemes ezeket is megkóstolni. Érdekesség, de egyes manufaktúrák annyira komolyan veszik a cider készítést, hogy azokat a borokhoz hasonlóan évjáratokkal látják el.

érdemes kipróbálni a nem megszokott cidereket isérdemes kipróbálni a nem megszokott cidereket is

A sörösöket se hagyjuk ki a listából, számukra a Chianti Delicate a borokhoz hasonlóan a könnyedebbeket és az alacsonyabb, a 5% alatti alkoholtartalmúakat ajánlja.

Az ízesített (pl.: szilvás, meggyes, málnás) változatok mellett érdemes főleg az alsóerjesztésűeket, a pilzeni és a láger típusokat keresni. Az angolszász fajtákból az American Pale Ale (APA) lehet kiváló választás, a fekete söröket, a stoutokat és a 7-8% körül alkoholtartalmúakat nyugodtan tartogassuk inkább a téli napokra. A magyar kézműves sörmanufaktúrák pár éve tartó forradalma jelenleg a csúcsán jár, amiben a Chiantinál is hisznek - (a magyar kézműves sörökről tavaly itt írtunk részletesebben). Azt mondják, az üzletükben kapható termékek 85%-a hazai főzdékből kerül ki, amelyek annyira jók, hogy közülük keresve is nehéz találni gyenge minőségűt.

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.